Οδήγησε τους Σοσιαλδημοκράτες δύο φορές στην εξουσία. Ως καγκελάριος άφησε το στίγμα του με την Ατζέντα 2010. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κλείνει σήμερα τα 75 του χρόνια. Μια έντονη ζωή σε πολιτικό αλλά και προσωπικό επίπεδο.Στα αιχμηρά σχόλια μέχρι σήμερα ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν είναι φειδωλός. Σε συνέντευξή του πρόσφατα είχε δηλώσει ότι τον «στενοχωρεί» το γεγονός ότι το πρώην κόμμα του, οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν αναγνωρίζουν ότι ένας πολιτικός πρέπει να έχει και οικονομικές δεξιότητες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ασκεί σκληρή κριτική στο SPD. Άλλωστε ξέρει καλά το πολιτικό παιχνίδι της πρόκλησης, των δηλώσεων, των εμφανίσεων που θα συζητηθούν.

Σρέντερ, ο εκσυγχρονιστής

Σήμερα ο Γκέρχαρντ Σρέντερ γιορτάζει τα 75 του χρόνια. Ένας καγκελάριος που έγραψε τη δική του ιστορία και αναμφίβολα μια πληθωρική προσωπικότητα με πολλά τσιτάτα στο ενεργητικό του, όπως το «Φέρτε μου μια μπύρα, αλλιώς θα κάνω απεργία», που λέγεται ότι είχε πει κάποτε περιμένοντας να υπογράψει αυτόγραφα. Η πολιτική του πορεία δεν ήταν λιγότερο πληθωρική από την προσωπικότητά του. Οι δύο θητείες του Γκέρχαρντ Σρέντερ στην καγκελαρία, ηγούμενος της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, χαρακτηρίστηκαν από την ετοιμότητα για εκσυχγρονισμό με την προώθηση σημαντικών αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε θέματα ισότητας ανδρών και γυναικών, ενώ και τα θέματα οικογενειακής πολιτικής ήταν πάντα στην κορυφή των πολιτικών του προτεραιοτήτων.

Δίχως αμφιβολία η περίοδος Σρέντερ χαρακτηρίσθηκε ως η περίοδος προώθησης ευρύτατων μεταρρυθμίσεων στην μεταπολεμική Γερμανία, μετά την 16χρονη θητεία του Χριστιανοδημοκράτη Χέλμουτ Κολ στην καγκελαρία. Σίγουρα το μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πάντως που ταυτίστηκε με το όνομα του Σρέντερ ήταν η περίφημη Ατζέντα 2010. Μια ατζέντα ριζικών οικονομικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων που επέφεραν σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και για τις οποίες ασκήθηκε, κυρίως κριτική εξ αριστερών λόγω έλλειψης κοινωνικού προσήμου.

Nέο κεφάλαιο μετά την αποχώρηση από την καγκελαρία

Μετά την ήττα του στις εκλογές του 2005, στις οποίες κέρδισε η μέχρι σήμερα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ακολούθησε μια νέα πορεία στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στη Ρωσία. Σήμερα διατελεί επικεφαλής του ΔΣ του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft, ενώ στενές είναι οι σχέσεις του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Για τις θέσεις που έχει καταλάβει μετά την ολοκλήρωση της πολιτικής του σταδιοδρομίας έχουν λεχθεί πολλά. Πάντως σε εκδήλωση στο Βερολίνο ο ίδιος είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι η Ρωσία είναι σημαντική για τη Γερμανία τόσο ως αγορά όσο και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Η ισχυρή προσωπικότητα και αυτοπεποίθηση που αποπνέει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν είναι τυχαία. Μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια υπό αντίξοες συνθήκες, ορφανός από πατέρα, πήγαινε στο σχολείο και δούλευε παράλληλα, κατάφερε να σπουδάσει. Πολλές φορές στις ομιλίες του αναφερόταν στη μητέρα του, την οποία αποκαλούσε «λιοντάρι» και τη συμφιλίωσή τους. Ήταν αυτοδημιούργητος γι αυτό ίσως αργότερα λάτρευε το ακριβό ντύσιμο και την καλή ζωή, κάτι που δεν είχε ως παιδί. Αγαπούσε τα χειροποίητα κοστούμια Μπριόνι και κάπνιζε πούρα. Είχε στιλ και το γκλάμουρ ήταν πάντα συνυφασμένο με την προσωπική του ζωή. Παντρεύτηκε πέντε φορές. Με την τελευταία του σύζυγο Σεγεόν Σρέντερ- Κιμ τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας σε κάθε τους εμφάνιση. Τα 75α γενέθλιά του θα τα γιορτάσει στο Ανόβερο, μετά από μια πρώτη στάση στη Βαϊμάρη με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Μπαουχάους.

Μπάζιλ Βέγκενερ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ