Η Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία έχει γίνει το σύμβολο του μαθητικού κινήματος για την προστασία του κλίματος. Όχι μόνο στη χώρα της αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές.Η Γκρέτα Τούνμπεργκ βρέθηκε την Παρασκευή στο Αμβούργο για να συμμετάσχει στις σχολικές διαδηλώσεις για την προστασία του κλίματος. Την μικροκαμωμένη 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία την περίμεναν οι συνομήλικοι της περίπου σαν pop είδωλο.

Και μάλλον δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αυτό το διάστημα η Γκρέτα κάνει μια ευρωπαϊκή περιοδεία. Στο Αμβούργο ήρθε από τις Βρυξέλλες, προηγουμένως ήταν στο Νταβός της Ελβετίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και λίγο πριν στο Κάτοβιτς της Πολωνίας για τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ. Δεν διστάζει να μιλάει ανοιχτά και να επαναλαμβάνει ότι: «Πολλά αναμένονταν μέχρι σήμερα από τους πολιτικούς, τους οικονομικούς ιθύνοντες και γενικότερα τους ανθρώπους που έχουν εξουσία αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να κάνουν επιτέλους κάτι».

Οι μαθητές στο Αμβούργο ήταν ενθουσιασμένοι που θα την συναντούσαν όμως ο λόγος των διαδηλώσεων είναι στην ουσία αυτό που τους κινητοποιεί:

«Είμαι εδώ για να διαδηλώσω για μια πιο αποτελεσματική πολιτική για την προστασία του κλίματος ώστε να μπορέσει η γενιά μου να διαχειριστεί τις επιπτώσεις που θα βιώσει» λέει ένα κορίτσι.

Η δύναμη του σχολικού κινήματος

Λίγο παραδίπλα ένα αγόρι δηλώνει: «Είμαι εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη μας γιατί είναι το μέλλον μας και αυτό έχει δηλητηριαστεί. Θέλω να μεγαλώσω σε ένα όμορφο και φυσικό περιβάλλον».

Όσο για την Γκρέτα από τη Σουηδία ένα μεγαλύτερος σε ηλικία μαθητής δηλώνει: «Η Γκρέτα είναι το είδωλο του κινήματος. Είναι ένας πολύ ισχυρός χαρακτήρας».

Η Γκρέτα έχει διαγνωσθεί με σύνδρομο Asperger, μια πιο ελαφρά μορφή αυτισμού. Οι άνθρωποι αυτοί όμως δίνοντας λιγότερο χώρο στο συναίσθημα μπορούν να αντιλαμβάνονται πιο καθαρά από άλλους και να επιλύουν πιο δύσκολα προβλήματα.

Η Γκρέτα είναι αυτή που εμπνεύσθηκε τις «Παρασκευές για το μέλλον» και βρήκε μιμητές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν δέχεται ότι είναι η σταρ του κινήματος. Το σχολικό όμως αυτό κίνημα έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να είναι δημοφιλές. Ένα σαφή στόχο, την οργή των μαθητών, συναίσθημα και μια ηγετική μορφή.

Γενς Τουράου

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ