Μάχη στήθος με στήθος διαφαίνεται στις ιρλανδικές εκλογές: σύμφωνα με το πρώτο exit poll τρία κόμματα σχεδόν ισοψηφούν, ενώ μεγάλη άνοδο καταγράφει το Σιν Φέιν, άλλοτε πολιτικός βραχίονας του IRA.Ξεκίνησε στην Ιρλανδία η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών του Σαββάτου, η οποία μπορεί να διαρκέσει ημέρες, λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος. Σύμφωνα με το exit poll οι διαφορές μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων είναι ελάχιστες, ώστε ακόμα και μια ψήφος μπορεί να έχει επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση σε δείγμα 5.000 ψηφοφόρων φέρνει πρώτο κόμμα το Φίνε Γκάελ του πρωθυπουργού Λίο Βαράτκαρ, με 22,4%. Ακολουθούν το Σιν Φέιν με 22,3% και το Φιάνα Φόιλ του Μάικλ Μάρτιν με 22.2%. Η διαφορά μεταξύ των τριών κομμάτων είναι λοιπόν ανεπαίσθητη και μπορεί εύκολα να ανατραπεί στα επίσημα αποτελέσματα.

Πέρασε η κοινωνική ατζέντα του Σιν Φέιν

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος του Σιν Φέιν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2016. Ο πολιτικός βραχίονας του ΙRA βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε κοινωνικά προβλήματα και στην τεράστια οικονομική ανισότητα. Το σύστημα υγείας είναι καταρρακωμένο, η στέγη είναι πανάκριβη, οι άστεγοι έχουν πολλαπλασιαστεί, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αφαιρεί μεγάλο κομμάτι των χαμηλών εισοδημάτων. Όλα αυτά είναι προβλήματα που πλήττουν κυρίως τους νέους, εξ ου και η πρώτη θέση του Σιν Φέιν στις ηλικίες 18 έως 35 ετών.

Όποια διαφορά και να έχει το επίσημο αποτέλεσμα, το μεγάλο πρόβλημα θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού. Θα προκύψει άραγε από έναν μεγάλο συνασπισμό του Φίνε Γκάελ με το Φιάνα Φόιλ; Ακόμα κι αν αυτό το σχήμα πετύχει, θα χρειαστεί τη βοήθεια μικροτέρων κομμάτων, για παράδειγμα των Πρασίνων που όπως φαίνεται υπερδιπλασιάζουν τα ποσοστά τους, φθάνοντας το 7%. Εξαιρετικά δύσκολη θα είναι μία μετεκλογική συμμαχία με το Σιν Φέιν, την οποία απορρίπτουν και τα δύο παραδοσιακά κόμματα. Κατά πόσο θα αντισταθούν έως το τέλος στις σειρήνες του λαικιστικού εθνικισμού θα φανεί κατά τις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ