H Μπέρμπελ Μπας αναλαμβάνει εκτός απροόπτου το δεύτερο σε σημασία αξίωμα της χώρας. Το απόγευμα εγκρίνεται η υποψηφιότητά της από την Κ.Ο του SPD. Ο Σόιμπλε στα πίσω έδρανα.”Isch over”. Σε αυτά τα αγγλικά με έντονη προφορά Σουηβίας απάντησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν προεξελέγη η κυβέρνηση Τσίπρα, στο ερώτημα, εάν θα παραταθεί το πρόγραμμα βοήθειας. Τότε ο Σόιμπλε ήταν υπουργός Οικονομικών. Μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017 ανέλαβε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, θητεία που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Και ναι μεν, εξελέγη και πάλι βουλευτής, αλλά το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα υπέστη πανωλεθρία. Άρα και ο Σόιμπλε, που ήλπιζε σε μια νέα θητεία, εγκαταλείπει τη θέση του προέδρου και μετακομίζει στα πίσω έδρανα της ολομέλειας. “Isch over» λοιπόν και για τον 79χρονο πολιτικό.

΄Οχι μόνο άνδρες στα ανώτατα αξιώματα

Στις 26 Οκτωβρίου η νέα Βουλή συγκροτείται σε σώμα και αναζητείται διάδοχος. Το πρόσωπο ορίζεται παραδοσιακά από το κόμμα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση το Σοσιαλδημοκρατικό. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσαν πολλά ονόματα με επικρατέστερο αυτό του Ρολφ Μίτσενιχ, μέχρι τώρα επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, ο οποίος χαίρει υπερκομματικής εκτίμησης. Βέβαια για ένα κόμμα που που έχει υποσχεθεί προεκλογικά σεβασμό στην ισότητα ευκαιριών για τα δύο φύλα και μεγαλύτερο αριθμό γυναικών στην κυβέρνησή του, η επιλογή ενός ανδρός δεν ανταποκρίνεται στα υπεσχημένα. Διότι στη θεωρητική περίπτωση που ο Μίτσενιχ ή άλλος άνδρας υποψήφιος, εκλέγονταν νέος πρόεδρος της Βουλής, τα υψηλότερα αξιώματα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας θα κατείχαν μόνο άνδρες: Νέος καγκελάριος εκτός απροόπτου θα γίνει ο Όλαφ Σολτς, πρόεδρος του Γερμανίας είναι ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ – η θητεία του οποίου λήγει αρχές του 2022, αλλά εξεδήλωσε την επιθυμία να παραμείνει. Στο αξίωμα του προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου βρίσκονται επίσης άνδρες. Άρα και στα 4 ανώτατα αξιώματα θα βρίσκονταν μόνο άνδρες.

Έτσι, βοηθούντων και των πιέσεων που άσκησαν τις τελευταίες ημέρες γυναίκες πολιτικοί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα μιας γυναίκας για το αξίωμα της προέδρου της Βουλής. Πρόκειται για την Μπέρμπελ Μπας, 53 χρονών. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι αντιπρόεδρος της Κ.Ο του SPD και υπεύθυνη για θέματα υγείας, παιδείας, έρευνας και αναφορών. Στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές έλαβε 40,3% στην εκλογική περιφέρεια του Ντούισμπουργκ ΙI, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον αντίπαλό της από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Ανήκει στην αριστερά πτέρυγα του κόμματος.

Κομβικός ο ρόλος Μίτσενιχ στην προεκλογική εκστρατεία

Το 2019 την διαδέχθηκε ο Καρλ Λαουτερμπάχ, όταν έβαλε υποψηφιότητα για τη θέση αντιπροέδρου στο SPD. Προς τα έξω εμφανίζεται ως ήρεμη δύναμη και την περίοδο της πανδημίας έκανε διακριτή την παρουσία της ζητώντας αυστηρά μέτρα. Επί του διαδικαστικού τώρα ο πρόεδρος της Κ.Ο. Μίτσενιχ θα προτείνει την υποψηφιότητα Μπας στην κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία συνεδριάζει αργά το απόγευμα, αλλά και την πρώην εντεταλμένη για θέματα ενσωμάτωσης Αϊντάν Εζογκούζ, γεννημένη στο Αμβούργο τουρκικής, καταγωγής, ως αντιπρόεδρο της Βουλής. Σε περίπτωση που υποψηφιότητες επιβεβαιωθούν, όπως αναμένεται, την ερχόμενη Τρίτη οι δύο πολιτικοί θα εκλεγούν σε αυτά τα αξιώματα κατά την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας μετά τις εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο ο Ρολφ Μίτσενιχ παραμένει στο ίδιο πόστο. Το ότι το όνομά του “έπαιξε” για το ανώτατο αυτό αξίωμα δεν είναι τυχαίο. Ο ρόλος του στην προεκλογική εκστρατεία ήταν κομβικός. Κατάφερε να κρατήσει ήρεμη την κοινοβουλευτική ομάδα, ακόμη και όταν τα προγνωστικά ήταν πολύ χαμηλά γύρω στο 15%.

Η Μπάρμπαρα Μπας θα είναι η τρίτη γυναίκα πρόεδρος Βουλής μετά την Ανεμαρί Ρένγκερ και Ρίτα Ζίσμουτ, και οι δύο από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Με την υποψηφιότητα Μπας ανεβαίνουν και οι πιθανότητες να ανανεωθεί η θητεία του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ως προέδρου της Γερμανίας, αν και δεν υπάρχει ακόμη καθαρή εικόνα γύρω από τον συσχετισμό δυνάμεων στη Ομοσπονδιακή Συνέλευση, η οποία ψηφίζει τον πρόεδρο της χώρας. Παρόλα αυτά ο διάλογος για το εάν έχει φτάσει η ώρα και για μια γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, συνεχίζεται, δεδομένου ότι και πάλι 3 από 4 κορυφαία αξιώματα της Γερμανίας θα καταλάμβαναν άνδρες.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Spiegel/FAZ/SZ/dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ