Στουτγάρδη 23 – 24. Οκτωβρίου 2010

ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ. Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Γ’ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ που πραγματοποιήθηκαν στη Στουτγάρδη στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2010.

Την πρώτη μέρα μέσα στην αίθουσα του Lindenbachhalle στο Weilimdorf της Στουτγάρδης χορευτικά συγκροτήματα των Ηπειρωτικών Συλλόγων Ευρώπης παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος πολυάριθμοι σύλλογοι από την Ευρώπη εκπροσωπούμενοι από τα Διοικητικά τους Συμβούλια και πλήθος κόσμου. Στους Συλλόγους απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Δρ. Ηλίας Γαλανός και ο Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Στουτγάρδης και Περιχώρων κ. Σωτήριος Βασιλείου.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος, χαιρέτισαν και τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες, ο βουλευτής Πρέβεζας κ. Δημήτριος Τσουμάνης (Ν.Δ.), ο Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τάτσης, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Ιωάννης Γιαμάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη Ιωάννης Μπουρσανίδης, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Ελένη Ταγκαλίδου, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας κ. Παπαδόπουλος και η Γραμματέας του ΣΑΕ κ. Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου. Την εκδήλωση παρουσίασε το Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και Ταμίας του Συλλόγου κ. Δήμητρα Πέτσα.

Τη δεύτερη μέρα μετά τον εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ της Στουτγάρδης, έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Nödinger Ηof το Οικονομικό Forum με θέμα: «Η οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου και η προσέλκυση επενδύσεων από την Αλλοδαπή» Στην συζήτηση συμμετείχαν, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Οικονόμου, ο βουλευτής Πρέβeζας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Τσουμάνης, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών κ. Χρυσόστομος Δήμου και ο κ. Ιωάννης Γιαμάς, εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κλάδου της Ηπείρου.Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Ηλίας Γαλανός, ο οποίος στην τοποθέτησή του έκανε πρόταση στους παρευρισκομένους όπως στα επενδυτικά προγράμματα για την Ήπειρο πρέπει να συμπεριληφθεί και το Ηπειρωτικό χωριό. Όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση τόνισαν ότι οι δυνατότητες για επενδύσεις στην Ήπειρο είναι μεγάλες. Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «δικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε και πάλι ένα ασφαλές και υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα με θεσμική θωράκιση και οικονομική στήριξη».και συνέχισε> «μπορούμε να προωθήσουμε δράσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που εστιάζουν σε υπηρεσίες και αγαθά που θα εστιάζουν στο Brandname της ηπειρωτικής ταυτότητας ή σε κοινοτόμες τεχνολογίες και αντίστοιχα προϊόντα». Ο κ. Τσουμάνης τόνισε ότι επενδύσεις μπορούν να γίνουν στον τομέα της γεωργίας, στη συστηματική διαχείρηση των απορριμμάτων, στην ανάπτυξη εξειδεκευμένων επιχειρήσεων, στις πράσινες επενδύσεις, καθαρές τεχνολογίες κ.λπ. Ο κ. Δήμου αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας γραφείου για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού στα Γιάννινα και δη στους στους χώρους της νέας περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όπου αφού στελεχωθεί με έμπειρο προσωπικό αποτελέσει το συνδετικό κρίκο/αναφορά όλων των Ηπειρωτών ανά την υφήλιο με το μητροπολιτικό κέντρο. Ο κ. Γιαμάς από το Επιμελητήριο Πρέβεζας τόνισε ότι τα Επιμελητήρια βρίσκονται στη διάθεση του ΠΣΗΕ και των πιθανών επενδυτών για να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια. Τέλος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Βελγίου και Αναπληρωτής Προϊστάμενος του τμήματος αγροτικής ανάπτυξης Πορτογαλίας και Ισπανίας, στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ευθύμιος Μπόκιας στη παρέμβασή του τόνισε ότι «η Ήπειρος θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό που μέχρι σήμερα θεωρείτο μειονέκτημα, δηλαδή ορεινή και απομονωμένη περιοχή, χάρη του οδικού δικτύου, σε πλεονέκτημα». Μπορεί να αναπτύξει καινοτόμες δράσεις με την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού σε συνδιασμό με τις υπέροχες παραλίες που διαθέτει και την παραγωγή ευρείας γκάμας προϊόντων λόγω της ποικιλότητας των εδαφοκλιματικών συνθηκών της.

Τη συζήτηση διηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Ελευθέριος Δημητρίου και ο συντονιστής Ηπειρωτικής Επιχειρηματικότητας κ. Ευάγγελος Ντέμος.

Χορηγοί των εκδηλώσεων αυτών ήταν η «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», η «ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ο.Ε.» και το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ