Το χρίσμα για τον μητροπολιτικό δήμο έλαβε τελικά ο Εκράμ Ιμάμογλου. Ο Ιμάμογλου αργά το απόγευμα της Τετάρτης χαιρέτησε όλους τους ψηφοφόρους και τόνισε ότι θα εργαστεί για όλους χωρίς καμία διάκριση.Το χρίσμα για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης έλαβε τελικά χθες το απόγευμα ο Εκράμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, παραλαμβάνοντας ο Ιμάμογλου τον δήμο από τον προκάτοχό του, χαιρέτησε σε μια ενωτική ομιλία όλους τους ψηφοφόρους, τονίζοντας ότι θα εργαστεί για όλους χωρίς καμία διάκριση.

Με την ενσωμάτωση των ψήφων από την τελευταία καταμέτρηση και στην συνοικία του Μάλτεπε και την παράδοση τους το εκλογικό συμβούλιο της Πόλης, σύμφωνα με την νομοθεσία το συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο να δώσει το χρίσμα. Έτσι, κάλεσε τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Μάλιστα το συμβούλιο απέρριψε το αίτημα του κυβερνώντος κόμματος για αναβολή της απόδοσης του χρίσματος έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της έκτακτης ένστασης προς το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο που είχε προηγηθεί.

Αυτό ορίζει εξάλλου και η νομοθεσία. Η έκτακτη προσφυγή που κατέθεσε προχθές το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ζητώντας την επανάληψη των εκλογών γιατί, όπως υποστηρίζει, υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος κατά την διαδικασία καταμέτρησης και παρατυπίες στη όλη διαδικασία, εξετάζεται παράλληλα. Παρόλα αυτά ο υποψήφιος, που βρίσκεται στην πρώτη θέση, αναλαμβάνει καθήκοντα μέχρι νεωτέρας.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του μετά την ανάληψη από τον κ. Ιμάμογλου σημειώνει ότι η δημοκρατία λειτούργησε, ότι η φασαρία ήταν άσκοπη, αλλά πρόσθεσε πως η διαδικασία για την ένστασή τους βρίσκεται σε εξέλιξη και πως την τελευταία λέξη θα πει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Αν το Ανώτατο Συμβούλιο, που απαρτίζεται από δικαστικούς, αποφανθεί υπέρ της προσφυγής, κάτι το οποίο νομικοί, βάση των στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θεωρούν μικρή πιθανότητα, οι εκλογές μπορεί να επαναληφθούν στις 2 Ιουνίου.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ