Τη δέσμευση ότι θα κάνει τα πάντα για την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup στις 22 Μαΐου, ανέλαβε σήμερα ενώπιον της Ευρωβουλής, ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ.Στην ειδική συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ντέϊσελμπλουμ επισήμανε ότι στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος έχουν επιτευχθεί πολλά στην Ελλάδα, που βελτίωσαν την εμπιστοσύνη, ενώ το 2016 δημοσιονομικά η χώρα πήγε πολύ καλύτερα του αναμενομένου.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά όπως είπε, αναλήφθηκαν από τον ίδιο πρωτοβουλίες που οδήγησαν στην καταρχήν συμφωνία στις 7 Απριλίου στη Μάλτα.

Η Κομισιόν θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια

«Οι θεσμοί επέστρεψαν την Τρίτη στην Αθήνα και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε συμφωνία, ώστε το Εurogroup να καταλήξει σε συνολική απόφαση στις 22 Μαίου και να μπορέσει η Ελλάδα να επωφεληθεί από την ανάπτυξη», είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και το χρέος, ενώ η περίοδος που η χώρα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ δεν θα είναι 10 χρόνια αλλά θα μειωθεί, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που συμμετείχε στη συζήτηση, αφού στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ, 9 φορές ψηλότερο από το στόχο που είχε τεθεί, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε στις 22 Μαΐου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, να καθοριστεί μια ρεαλιστική περίοδος για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη 2018 και να γίνει το χρέος πιο βιώσιμο. Εάν δεν φτάσουμε σε μια αξιόπιστη λύση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει για δανεισμό στις αγορές και θα εξαρτάται από τη στήριξη των εταίρων της, προειδοποίησε ο Γάλλος επίτροπος.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ