Είναι γνωστή ως η υπόθεση της κοκαΐνης σε κιβώτια μπανάνας. Μια από τις μεγαλύτερες δίκες για ναρκωτικά στη Γερμανία ξεκινά σήμερα με την ελπίδα να ρίξει φως στο παγκόσμιο δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης.Αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες δίκες για κοκαΐνη στα γερμανικά δικαστικά χρονικά. Η εισαγγελία του Λάντσχουτ άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος οκτώ ανδρών, οι οποίοι σύμφωνα με εξονυχιστικές αστυνομικές έρευνες φέρονται να διοχέτευσαν στη Γερμανία μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Απριλίου 2018 περίπου δύο τόνους κοκαΐνης. Οι άνδρες αυτοί βαρύνονται με κατηγορίες για συμμετοχή σε διεθνή εγκληματική οργάνωση και παράνομο εμπόριο απαγορευμένων ουσιών σε τεράστιες ποσότητες. Το σημαντικό όμως στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι οι συλληφθέντες ενδέχεται να είναι εκτελεστικά μέλη «μεσαίας βαθμίδας» στο πλαίσιο ευρύτερου διεθνούς δικτύου διακίνησης ναρκωτικών, στην εξάρθρωση του οποίου εστιάζουν εδώ και καιρό οι γερμανικές αρχές.

Από τον Ισημερινό μέχρι την Αλβανία

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, διοχέτευσαν στη γερμανική αγορά ήδη από το φθινόπωρο του 2017 την επίμαχη ποσότητα κοκαΐνης μέσα σε κιβώτια μπανάνας. Κάποια από τα επίμαχα κιβώτια έφτασαν σε διάφορα γερμανικά σούπερ μάρκετ, όπου οι έκπληκτοι υπάλληλοι ανοίγοντάς τα αντί για μπανάνες βρήκαν κοκαΐνη. Στη συνέχεια η αστυνομία ακολούθησε τις διαδρομές των κιβωτίων, οι οποίες οδήγησαν στις αρχές σε ειδικό χώρο αποθήκευσης κιβωτίων με οπωροκηπευτικά. Από τον χώρο αυτό τα κιβώτια με την κοκαΐνη εξαφανίζονταν και διοχετεύονταν στη συνέχεια ανά τη Γερμανία και την Ευρώπη. Στις έρευνες συμμετείχαν περίπου 500 αστυνομικοί, τελωνειακοί υπάλληλοι και εισαγγελείς.

Το αρχικό σημείο εκκίνησης των «κιβωτίων μπανάνας» εντοπίζεται στον Ισημερινό, από όπου αποστέλλονταν σε γερμανική εταιρεία διανομής φρούτων και λαχανικών. Στη συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία καταγράφηκαν την επίμαχη περίοδο κλοπές κιβωτίων μπανάνας. Πίσω από τις κλοπές βρίσκονταν μέλη εγκληματικών οργανώσεων από την Αλβανία. Στη γερμανική εταιρεία καταγράφηκαν συγκεκριμένα οχτώ μεγάλες κλοπές σε αποθήκες που διατηρεί στη Βαυαρία, τη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, την Έσση και το Ζάαρλαντ. Όπως κατέδειξαν βίντεο ασφαλείας οι δράστες ήταν επίσης οπλισμένοι. Μέσω τηλεφωνικών παρακολουθήσεων οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη των δραστών, φτάνοντας μέχρι το Αμβούργο, το Ανόβερο και το Άρενσμπουργκ. Έφοδοι σε ύποπτα σπίτια οδήγησαν τους αστυνομικούς στον εντοπισμό σημαντικών ευρημάτων: πολλών κιλών κοκαΐνης, όπλων και χρημάτων.

Ελπίδες για εξάρθρωση ενός ευρύτερου παράνομου δικτύου

Οι οκτώ κατηγορούμενοι στη δίκη του Λάντσχουτ έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση λόγω της σημασίας της όλης υπόθεσης για τις γερμανικές αρχές. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι συλληφθέντες δεν είναι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αστυνομικών και εισαγγελικών ερευνών, απλοί διακινητές αλλά άτομα με διασυνδέσεις και άμεση σχέση με τα ανώτερα κλιμάκια διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών που εκτείνεται από τη Λατινική Αμερική ως την Ευρώπη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Τελωνειακής Αρχής Πέτερ Κέλερ πρόκειται για μια «επιτυχία» των γερμανικών αρχών που κλονίζει τις βάσεις του διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών. Ωστόσο ο ίδιος επισημαίνει ότι οι συλληφθέντες, που διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη διακίνηση κοκαΐνης, ενδέχεται να αντικατασταθούν ή να έχουν αντικατασταθεί από άλλα μέλη του κυκλώματος που είναι ενεργά στη Λατινική Αμερική, την Αλβανία ή την Ολλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα του δικτύου NDR της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης τους τελευταίους μήνες, ποσότητες κοκαΐνης από τον Ισημερινό που μεταφέρθηκαν με κιβώτια μπανάνας έχουν εντοπισθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο δικηγόρος υπεράσπισης Χουμπέρτους Βέρνερ εκτιμά ότι η δίκη αυτή, λόγω του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων και της πολυπλοκότητας των αποδεικτικών στοιχείων, είναι πολύπλοκη και θα κρατήσει επί μακρόν, ενώ κάνει λόγο για χρήση μέσων παρακολούθησης από την αστυνομία που είναι ασύμβατα με όσα ορίζει η γερμανική ποινική δικονομία.

Μπ. Στρουντς, Γιαν Στρότσικ, Φ. Κάμπις, NDR

Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ