Στο σκάνδαλο παραποίησης ρύπων ντιζελοκινητήρων ο πρώην επικεφαλής της VW Μάρτιν Βίντερκορν ισχυριζόταν πάντα ότι είναι αθώος. Η εισαγγελία ωστόσο θεωρεί ότι έχει συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία εναντίον του.Ποινική δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η γερμανική εισαγγελία κατά του πρώην επικεφαλής της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν με αφορμή το σκάνδαλο ντίζελ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αρμόδιου δικαστηρίου στο Μπραουνσβάιγκ, η εκδίκαση της υπόθεσης θα ξεκινήσει κατά πιθανότητα την ερχόμενη χρονιά λόγω του μεγάλου όγκου των εγγράφων που πρέπει να εξεταστούν. Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος, ο πρώην επικεφαλής της Volkswagen κατηγορείται για απιστία επειδή δεν ενημέρωσε για το παράνομο λογιστικό παραποίησης εκπομπών ρύπων στα οχήματα του ομίλου VW, όταν πληροφορήθηκε την ύπαρξή του.

Ο Μάρτιν Βίντερκορν κατηγορείται ότι από κοινού με άλλα τέσσερα κορυφαία στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας εξαπάτησαν τους πελάτες, τις γερμανικές αρχές και παραβίασαν τον νόμο περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Τριάμισι χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ντίζελ ο πρώην κορυφαίος γερμανός μάνατζερ έχει μπει πλέον για τα καλά στο στόχαστρο της γερμανικής δικαιοσύνης.

Σε περίπτωση καταδίκης ο πρώην ισχυρός άνδρας της VW εκτός από φυλάκιση δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί σε επιστροφή όσων μπόνους έλαβε από την αυτοκινητοβιομηχανία ως αναγνώριση των υπηρεσιών του. Ανοιχτό παραμένει επίσης αν η VW διεκδικήσει αποζημιώσεις από τον πρώην επικεφαλής.

Ιδιοτελή κίνητρα επιρρίπτει η εισαγγελία στον κορυφαίο μάνατζερ

O «Wiko», όπως αποκαλούνταν από στενούς του συνεργάτες ο Μάρτιν Βίντερκορν, ισχυριζόταν πάντα ότι ήταν αθώος και ότι δεν γνώριζε τίποτα για την τοποθέτηση του λογιστικού παραποίησης τιμών ρύπων σε ντιζελοκινητήρες της εταιρίας. Η εισαγγελία Μπραουνσβάιγκ θεωρεί ωστόσο ότι ο Βίντερκορν όχι μόνο γνώριζε τι συμβαίνει στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και ότι αξιοποίησε τις πληροφορίες του για να εξαπατήσει. Μετά από ενδελεχείς έρευνες η αρμόδια εισαγγελία κατέγραψε πάνω από 9 εκ. οχήματα VW, Audi, Seat και Skoda, τα οποία επί των ημερών του έλαβαν, παρανόμως, άδεια κυκλοφορίας.

Συγκρατημένα αντιδρά το ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, που κρατά το 20% των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας, στην ποινική δίωξη σε βάρος του Μάρτιν Βίντερκορν και παραπέμπει σε προηγούμενες ανακοινώσεις του υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης του σκανδάλου ντίζελ. Παράλληλα το Ανόβερο καθιστά σαφές ότι μια «αξιολόγηση της συνολικής διαδικασίας είναι εφικτή μόνο όταν ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης».

Η γερμανική εισαγγελία επιρρίπτει στον Μάρτιν Βίντερκορν ιδιοτελή κίνητρα. Σκοπός του κατηγορουμένου ήταν να διασφαλίσει για την VW όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πωλήσεις και όσο το δυνατόν υψηλότερα κέρδη. «Από την οικονομική πορεία της αυτοκινητοβιομηχανίας εξαρτώνταν εν τέλει και το εισόδημα του κατηγορουμένου, του οποίου το συμβόλαιο προέβλεπε για αυτή την περίπτωση μπόνους», τονίζεται στην ανακοίνωση της αρμόδιας εισαγγελίας.

Ραλφ Κρίγκερ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ