Mε τη συναυλία της ελληνογερμανίδας πιανίστριας Δανάης Ντέρκεν στην αίθουσα τελετών της DW έπεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο η αυλαία του Φεστιβάλ Σούμαν στη Βόννη που ήταν φέτος αφιερωμένο στην Κλάρα Σούμαν.Το φετινό Φεστιβάλ Σούμαν της Βόννης ήταν αφιερωμένο στη γυναίκα του διάσημου γερμανού συνθέτη, Κλάρα Βικ-Σούμαν, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη γέννησή της το 1819. Η Κλάρα Σούμαν υπήρξε μια από τις πρώτες γυναίκες με σταδιοδρομία σολίστ καθώς και εξαιρετική συνθέτρια.

Η Δανάη Ντέρκεν μίλησε στο μικρόφωνο για τη σημασία της Κλάρας Σούμαν: «Για μένα έχει ρόλο προτύπου, διότι δεν ήταν απλά μια πολύπλευρη προσωπικότητα, αλλά διακρίθηκε σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι εκείνη έκανε διάσημη τη μουσική της συζύγου της Ρόμπερτ Σούμαν παρουσιάζοντας έργα του στις πολυάριθμες συναυλίες της.

Η Κλάρα Σούμαν ήταν μπροστά από την εποχή της. Πολλοί, ακόμα και ο σύζυγός της, της συνιστούσαν να περιορίσει τις άπειρες δραστηριότητές της, αλλά και να σταματήσει να συνθέτει. Όμως εκείνη έζησε με τους δικούς της όρους. Θαυμάζω όσους δοκιμάζουν νέα πράγματα και διευρύνουν τους ορίζοντές τους».

«Η μουσική της Κλάρα Σούμαν έχει βάθος»

Η ελληνογερμανίδα πιανίστρια αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα μουσικά χαρακτηριστικά των συνθέσεων της Κλάρας Σούμαν: «Παρατηρείς αμέσως τις μακρές, λυρικές μελωδίες. Είναι εμφανές ότι επηρεάστηκε από δημιουργούς της εποχής της όπως ο Σοπέν, ο Μέντελσον και φυσικά ο Ρόμπερτ Σούμαν. Έχει ενδιαφέρον ότι οι εμβληματικές της μελωδίες χαρακτηρίζουν ακόμα και τα πρωτόλεια έργα της που συνέθετε στα 16. Η μουσική της έχει βάθος».

Ο Ρόμπερτ Σούμαν έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Βόννη στο προάστιο του Έντενιχ, όπου υπάρχει ακόμα το σπίτι του που λειτουργεί ως μουσείο, μουσική βιβλιοθήκη και χώρος συναυλιών. Στο σπίτι αυτό επισκέπτονταν την οικογένεια Σούμαν συχνά συνθέτες όπως ο Γιοχάνες Μπραμς. Το ζεύγος Σούμαν είχε ωστόσο στενές επαφές και με άλλους γνωστούς συνθέτες της εποχής του, όπως ο Φρεντερίκ Σοπέν και ο Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντι. «Φανταστείτε τον κύκλο τους», λέει η Δανάη Ντέρκεν, «είναι ασύλληπτο, Μπραμς, Σοπέν, Μέντελσον, Σούμαν. Ποιος ξέρει σε εκατό χρόνια από σήμερα ποιόν θα θυμάται ο κόσμος. Ούτε τότε όμως, την εποχή του Σούμαν, μπορούσε να φανταστεί κανείς ποιος μουσικός ή ποιητής θα ήταν δημοφιλής ενάμιση αιώνα αργότερα».

Η Δανάη Ντέρκεν ίδρυσε και διευθύνει το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: «Δημιουργήσαμε το φεστιβάλ το 2015 στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης. Πολλοί από τους ανθρώπους που έφθασαν στη Λέσβο μετά από μια δραματική οδύσσεια, ήρθαν στις συναυλίες μας. Παράλληλα παίξαμε μουσική στον προσφυγικό καταυλισμό. Οι αντιδράσεις τους ήταν απίστευτες. Είδαμε ανθρώπους να κλαίνε παρά το γεγονός ότι άκουγαν κλασική μουσική για πρώτη φορά. Ίσως το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε ως μουσικοί είναι να αγγίξουμε τις ψυχές των ανθρώπων».

Ρικ Φούλκερ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ