Στις νότιες ακτές της Νορβηγίας άνοιξε το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο στην Ευρώπη. Ελπίζει να ξεχωρίσει όχι μόνο με την αρχιτεκτονική του αλλά και με τις γαστριμαργικές προτάσεις του όπως μαρμελάδα από φύκια.Ο Νικολάι Ελιτσγκαάρντ έχει μια πολύ ασυνήθιστη θέση εργασίας. Ο 32χρονος όταν πάει να δουλέψει στην κουζίνα του εστιατορίου, θα πρέπει να διασχίσει μια πολύ μακριά ξύλινη σκάλα και κάποια στιγμή να βρεθεί μέσα στο νερό. Ο νεαρός Δανός είναι σεφ σε ένα εστιατόριο το οποίο βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Unter ονομάζεται το εστιατόριο στα νορβηγικά, που θα πει θαύμα. Και είναι πράγματι ένα μικρό θαύμα αρχιτεκτονικής αισθητικής.

Το κτήριο μοιάζει σαν ένα μακρόστενο κουτί που βυθίζεται από την μια πλευρά στη θάλασσα και η είσοδος του είναι ντυμένη με ξύλο. Μια μακριά σκάλα από ντόπια βελανιδιά οδηγεί τους επισκέπτες στην κύρια αίθουσα του εστιατορίου που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ένα τεράστιο παράθυρο, η επιφάνεια του οποίου είναι 40 τμ, περιμένει τους έκπληκτους πελάτες. Ο φωτισμός είναι πρασινομπλέ για να ταιριάζει με τα χρώματα της θάλασσας.

Το εστιατόριο σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Snohetta, το οποίο ανάμεσα σε άλλα έχει σχεδιάσει την Όπερα του Όσλο και την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. «Ακόμα και για εμάς ήταν κάτι εντελώς καινούργιο» λέει ο αρχιτέκτονας Κέτιλ Τρένταλ Τόρσεν. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν τα θεμέλια. Κανονικά θα έπρεπε να αντέχει ένα πολύ βαρύ φορτίο. Σε αυτή την περίπτωση όμως το κτήριο λόγω της θάλασσας ωθούνταν προς τα επάνω και για το λόγο αυτό έπρεπε να δεθεί στο βυθό.

Ακριβό αλλά κλεισμένο μέχρι τον Σεπτέμβριο

Ο μπετονένιος σκελετός θυμίζει πράγματι βυθισμένο σπίτι. Για να βυθίσουν το κτήριο στη θάλασσα έπρεπε πρώτα να το γεμίσουν με νερό. Όταν κατάφεραν να το στερεώσουν στο βυθό, άντλησαν και πάλι από μέσα όλο το νερό. Τώρα η σταθερότητα του κτηρίου είναι τέτοια, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, που θα μπορούσε να αντέξει ακόμα και το «τσουνάμι του αιώνα».

Η επίπλωση είναι λιτή και οι πελάτες μπορούν να απολαμβάνουν το φαγητό τους βλέποντας ψάρια, καβούρια και φύκια από το μεγάλο παράθυρο. Στην κουζίνα εργάζονται πυρετωδώς 8 σεφ και χρησιμοποιούν ακόμα και πρώτες ύλες που δεν συνηθίζονται, όπως το κέλυφος σαλιγκαριού ή το κεφάλι και το αυγοτάραχο μουρούνας.

Η τιμή δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. 230 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί στοιχίζει το γεύμα ή το δείπνο με τα 18 πιάτα που σερβίρονται. Παρόλα αυτά το εστιατόριο είναι κλεισμένο μέχρι τον Σεπτέμβριο και οι κρατήσεις φτάνουν μέχρι στιγμής τις 7.500. Οι ιδιοκτήτες ελπίζουν, όπως λένε, να εντυπωσιάσουν όχι μόνο με την πρωτοτυπία της αρχιτεκτονικής αλλά και με τις γαστριμαργικές προτάσεις τους μια και οι σεφ τους έχουν εμπειρία από εστιατόρια με ένα, δυο ακόμα και τρία αστέρια Michelin.

Σίγκριτ Χαρμς (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ