Τρίτο καλοκαίρι ταλαιπωρίας των επιβατών. Το συνδικάτο εργαζομένων της British Airways απειλεί για απεργίες Ιούλιο και Αύγουστο. Καθυστερήσεις και στους σιδηροδρόμους.Το αυξανόμενο κόστος ζωής, η ενεργειακή κρίση, οι απανωτές απεργίες… Όλα αυτά οδηγούν σε μια αλήθεια: οι Βρετανοί περίμεναν μια κανονικότητα μετά το τέλος των περιορισμών της πανδημίας που ποτέ δεν ήρθε. Το αλυσιδωτό αυτό πρόβλημα λοιπόν είναι δύσκολο να σπάσει. Για αυτό και το απεργιακό κύμα στη χώρα μεγαλώνει, με τα πληρώματα καμπίνας και τους μηχανικούς της British Airways να παίρνουν την σκυτάλη απειλώντας με απεργιακές κινήσεις στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου.

Έρχεται μόλις μια ημέρα μετά την απόφαση των 16.000 εργαζομένων εδάφους και check – in της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας να απεργήσουν τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου με ένα κοινό σκοπό: την αύξηση των μισθών ή σωστότερα την επαναφορά τους στα επίπεδα προ πανδημίας.

Περικοπές μισθών, μείωση προσωπικού

Είναι γνωστό ότι η British Airways είχε μειώσει κατά 10% τους μισθούς των εργαζομένων της την περίοδο της πανδημίας, με το πρόσχημα ότι οι απώλειες ήταν τεράστιες για την αεροπορική παρά την κρατική στήριξη που είχε δοθεί. Μέχρι σήμερα λοιπόν δεν έχει επαναφέρει την μείωση και ούτε σκέφτεται να το κάνει, καθώς έχει εξαγγείλει από τον Φεβρουάριο ότι θα δώσει αυτό το 10% ως μπόνους στο τέλος της χρονιάς.

Όμως το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογής. Το συνδικάτο κάνει λόγο για «δυο χρόνια δουλειάς και περικοπής μισθών» και μια καταστροφική πολιτική «απολύσεων και επαναπροσλήψεων» με την εταιρεία να επιμένει ότι είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει μετά από τις «απώλειες άνω των 4 δισεκατομμυρίων».

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό των πτήσεων έχει αυξηθεί σε επίπεδα προ πανδημίας κάτι που εδώ και μήνες τα βρετανικά αεροδρόμια και οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να υποστηρίξουν. Όμως στο μπαλάκι ευθυνών που «παίζεται» εδώ και μήνες, για ακόμα μια φορά, θύματα είναι το βρετανικό καλοκαίρι και οι επιβάτες.

Συνεχίζεται και η απεργία στα τραίνα

Ήδη καθημερινά υπάρχουν δεκάδες ακυρωμένες πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, ουρές χιλιομέτρων στους ελέγχους, χαμένες αποσκευές ενώ ακόμα και η πρόσβαση των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια είναι πια δύσβατη και παιχνίδι για γερούς λύτες.

Σήμερα Σάββατο και για τρίτη ημέρα λειτουργεί μόνο η μία από τις πέντε υπηρεσίες τραίνων καθώς η μεγάλη απεργία των βρετανικών σιδηροδρόμων συνεχίζεται. Μάλιστα υπάρχει φόβος ότι η απεργία θα συνεχιστεί, καθώς παρά τις ατελείωτες συζητήσεις του συνδικάτου των εργαζομένων (RMT) και των διοικήσεων των εταιρειών δεν έχουν δώσει ακόμα τα χέρια σε κανένα από τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί όπως η αύξηση των μισθών, οι συνθήκες εργασίες και οι απολύσεις συναδέλφων.

Ενδεικτικό του πανικού στη χώρα ότι σε μεγάλα μουσικά events όπως το Glastonbury, που διοργανώνονται μετά από δυο χρόνια πανδημίας, ο κόσμος δεν μπορεί να βρει τρόπο να πάει ενώ πρόβλημα δημιουργείται ακόμα και στις σημερινές συναυλίες των Rolling Stones και Ed Sheeran στο Λονδίνο.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ