Η μεγάλη νίκη της Μπάγερ Λεβερκούζεν απέναντι στους πρωταθλητές σημαδεύει την 13η αγωνιστική της Μπούντεσλιγκα. Επιστροφή στους πάγκους για τον παγκόσμιο πρωταθλητή του ’98 Γιούργκεν Κλίνσμαν.Ήταν η πρώτη νίκη της Μπάγερ Λεβερκούζεν μέσα στο Μόναχο μετά από επτά χρόνια. Κι αυτό παρότι οι Βαυαροί προέρχονταν από το ασύλληπτο 6-0 απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα για το Τσάμπιονς Λιγκ και παρότι ο Τόμας Μίλερ κατάφερε να βάλει τέλος στην επιθετική αφλογιστία πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Μπάγερν μετά από …1357 λεπτά γκίνιας. Κατά τα άλλα όμως, οι πρωταθλητές δεν κατάφεραν να εκμεταλλευθούν τις τεράστιες ευκαιρίες που δημιούργησαν. Έτσι οι “ασπιρίνες” επικράτησαν μέσα στο Μόναχο με δύο γκολ του Λίον Μπέιλι, έχοντας μάλιστα προηγηθεί από το δέκατο λεπτό…

Ο διεθνής άσσος της Μπάγερν Γιόζουα Κίμιχ υποστηρίζει ότι η ομάδα του έπαιξε καλά, αλλά δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της: “Πρέπει να πούμε ότι και η Λεβερκούζεν είχε τις ευκαιρίες της, αλλά κι εμείς δημιουργήσαμε πολλές ευκαιρίες, περισσότερες από κάθε άλλη φορά απ’ ότι θυμάμαι”, λέει ο Κίμιχ. “Εντάξει, βρεθήκαμε σε θέση οφ-σάιντ δυο τρεις φορές, αλλά παρ’ όλα αυτά έπρεπε να είχαμε κάνει τουλάχιστον το 2-2 πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο”.

Κερδίζοντας τη Μπάγερν με …ένα μάτι

Δύο φορές η επίθεση της Μπάγερν σταμάτησε στα δοκάρια. ‘Αλλες φορές τη σταμάτησε το κρυφό όπλο της Λεβερκούζεν, ο τερματοφύλακας της Εθνικής Φινλανδίας Λούκας Χραντέτσκι, ο οποίος έκανε εκπληκτική εμφάνιση στο Μόναχο. Κι ας του είχε φυγει ένας …φακός επαφής στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου. “Για προσπαθήστε κι εσείς να κερδίσετε τη Μπάγερν με ένα μάτι”, έλεγε στους συμπαίκτες του, γελώντας, μετά το παιχνίδι. Στις επίσημες δηλώσεις ήταν πιο συγκρατημένος. “Θέλεις λίγη τύχη, έναν καλό τερματοφύλακα, αλλά και παίκτες που τα δίνουν όλα μέσα στο γήπεδο. Αν υπάρχουν όλα αυτά, τότε καμιά φορά μπορεί και να κερδίσεις μέσα στη Βαυαρία”, λέει ο Φινλανδός τερματοφύλακας με καταγωγή από τη Σλοβακία.

Μετά την εντός έδρας ήττα απέναντι στις “ασπιρίνες” η Μπάγερν δεν έχει πολλά περιθώρια για βαθμολογικές απώλειες, αν θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Σίγουρα πάντως δεν έχει περιθώρια στην επόμενη αγωνιστική, καθώς αντιμετωπίζει την πρωτοπόρο της Μπούντεσλιγκα, Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ, σε έναν αγώνα που θυμίζει τα μεγάλα ντέρμπι της δεκαετίας του ’70. Στην ερώτηση, αν μεγαλώνει η πίεση για τους Βαυαρούς, ο Γιόζους Κίμιχ δίνει μία ρεαλιστική απάντηση: “Για μας δεν υπάρχει παιχνίδι χωρίς πίεση. Πρέπει να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι, ειδικά στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα…”

“Ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές” ο Κλίνσμαν

Χέρτα Βερολίνου-Μπορούσια Ντόρτμουντ ήταν το άλλο μεγάλο παιχνίδι στη 13η αγωνιστική της Μπούντεσλιγκα. Όχι μόνο γιατί η Μπορούσια χρειαζόταν τους βαθμούς της νίκης μετά από τα στραβοπατήματα σε προηγούμενες αγωνιστικές, αλλά και γιατί στον πάγκο της Χέρτα έκανε ντεμπούτο ο μεγάλος Γιούργκεν Κλίνσμαν. Παγκόσμιος πρωταθλητής το ’98, με μεγάλη καριέρα σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία, στη συνέχεια προπονητής της Μπάγερν, αλλά και της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, ο Κλίνσμαν καλείται να απομακρύνει τη Χέρτα από τη ζώνη του υποβιβασμού. Το πρώτο τεστ απέναντι στη Μπορούσια δεν πέτυχε, οι Βερολινέζοι ηττήθηκαν αξιοπρεπώς με 2-1 εντός έδρας, αλλά ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα απέναντι σε μία ομάδα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Μπάγερν. Για την αρχή, πάντως, ο Γιούργκεν Κλίνσμαν δηλώνει ευχαριστημένος: “Νομίζω ότι πήγαμε καλά και αξίζαμε κάτι παραπάνω, τουλάχιστον ένα 2-2. Αλλά είδαμε ότι η ομάδα έχει τη θέληση να προχωρήσει, να ανεβάσει ταχύτητα. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος και περιμένω με χαρά τα επόμενα παιχνίδια”.

Χαρά, ευχαρίστηση, ικανοποίηση- συνηθισμένες εκφράσεις για τον Κλίνσμαν, που θεωρείται μαέστρος της ψυχολογίας και κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι παίκτες του να αποβάλουν την πίεση και να απολαύσουν το παιχνίδι. Μερικές φορές προκαλεί αντιδράσεις. ‘Οπως την εποχή που ήταν προπονητής της Μπάγερν και είχε στήσει αγάλματα του Βούδα στα γραφεία της ομάδας για να προσελκύσει “θετική ενέργεια”, ενώ ζητούσε από τους παίκτες να κάνουν ασκήσεις γιόγκα και να μαθαίνουν ξένες γλώσσες στα διαλείμματα της προπόνησης, για να διευρύνουν τον πνευματικό τους ορίζοντα. Αλλά δυστυχώς, μετά από δύο “πεντάρες” από τη Βέρντερ Βρέμης και τη Σπόρτινγκ Λισαβώνας η θετική ενέργεια πήγε περίπατο και ο Κλίνσμαν αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Μπάγερν.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ