Η Ισαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θεωρεί ότι αν η οικονομία επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το διογκούμενο χρέος που συσσωρεύουν οι χώρες της ευρωζώνης.Για να αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας η ΕΚΤ έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοσταθμό DLF το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας Ισαμπέλ Σνάμπελ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το τρέχον έτος: «Κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν βιώσαμε την βαθύτερη οικονομική ύφεση από το τέλος του πολέμου. Στη συνέχεια η οικονομία επέστρεψε σε απρόσμενα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι διακόπηκαν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Λόγω της δύσκολης κατάστασης αναμένουμε το πρώτο τρίμηνο του 2021 μια ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία. Καθοριστικό για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι πόσο γρήγορα θα προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Αν προχωρήσει ο εμβολιασμός όπως έχει προγραμματιστεί, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα αγγίξει φέτος το 4%».

Απαραίτητη μια γρήγορη εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η γερμανίδα οικονομολόγος αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι η προβλεπόμενη πορεία εκταμίευσης των πόρων θα πρέπει να επιταχυνθεί: «Η επίτευξη ευρωπαϊκής απάντησης στη κρίση αποτελεί κατάκτηση. Η πρόκληση τώρα είναι να τεθεί το συντομότερο σε εφαρμογή το πρόγραμμα με στόχο την επιστροφή της ευρωζώνη σε ρυθμούς ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητες οι επενδύσεις σε μια οικονομία πιο ψηφιακή και περισσότερο πράσινη. Εννοείται ότι η διαδικασία εκταμίευσης των πόρων, η οποία προβλέπεται το νωρίτερο από τον Ιούνιο και πέρα, θα πρέπει να επιταχυνθεί».

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δεν δείχνει ωστόσο να ανησυχεί για εκτόξευση του χρέους στις χώρες της ευρωζώνης, αρκεί βέβαια να υπάρξει αξιοσημείωτη ανάπτυξη: «Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι χώρες θα διολίσθαιναν σε πολύ βαθύτερη κρίση, με το οικονομικό τίμημα να είναι τελικά πολύ υψηλότερο. Πολλές επιχειρήσεις θα χρεοκοπούσαν και έτσι μεσοπρόθεσμα το χρέος θα διογκώνονταν περισσότερο. Για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι ωστόσο καθοριστική η επιστροφή σε μια σταθερή ανάπτυξη. Αν λοιπόν καταγραφούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η αύξηση του δημοσίου χρέους δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Και ούτε διατρέχουμε κίνδυνο να ξεσπάσει νέα ευρωκρίση».

Κλέμενς Κίντερμαν, DLF

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ