Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών σε εποχές πανδημίας προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Forsa για τα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και N-TV.Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι λόγω της έκτακτης κατάστασης, δεν σχεδιάζει να ταξιδέψει καθόλου αυτό το καλοκαίρι. Παρόμοια εκτίμηση επικρατούσε και πέρσι στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ένα σημαντικό ποσοστό 27% θα κάνει διακοπές, αλλά μόνο εντός συνόρων. Φαίνεται λοιπόν ότι συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά η τάση που θέλει πολλούς Γερμανούς να προτιμούν τα μπάνια στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας ή την πεζοπορία στον Μέλανα Δρυμό από τις εξορμήσεις στο εξωτερικό.

Το 13% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ταξιδέψει στο εξωτερικό το καλοκαίρι, ενώ ένα ποσοστό 15% δηλώνει ότι θα σχεδιάσει ένα ταξίδι εκτός συνόρων «είτε το καλοκαίρι, είτε την άνοιξη». Προφανώς κάποιοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν για μία ανάπαυλα το Πάσχα των Καθολικών και Ευαγγελικών, που φέτος πέφτει στις 4 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ομίλου TUI η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις των κρατήσεων για το καλοκαίρι και μάλιστα η Κρήτη αναδεικνύεται κορυφαίος προορισμός, ξεπερνώντας τη Μαγιόρκα της Ισπανίας στις κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Ελάχιστες κρατήσεις, στάση αναμονής

Σε αντίθεση πάντως με ό,τι συνέβαινε υπό ομαλές συνθήκες, οι περισσότεροι Γερμανοί προς το παρόν διστάζουν να κάνουν κράτηση για το καλοκαίρι. Από αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό έχει κάνει κράτηση ένα ποσοστό 34%, ενώ για εκείνους που θα παραμείνουν εντός συνόρων το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο και δεν ξεπερνά το 27%, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του Ινστιτούτου Forsa. Από τους υπόλοιπους οι πιο πολλοί λένε ότι προτιμούν να περιμένουν μέχρι να γίνει σαφές ποιες προϋποθέσεις θα ισχύουν για τις μετακινήσεις.

O ταξιδιωτικός συντάκτης του RTL Ραλφ Μπένκο εκτιμά ότι για το Πάσχα οι πιο «ρεαλιστικοί» προορισμοί είναι η Τουρκία, οι Κανάριες Νήσοι και η Μαγιόρκα στην Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα. Ο ίδιος ξεχωρίζει την Κρήτη, που σήμερα δεν θεωρείται «περιοχή υψηλού κινδύνου». Αναφέρει ως παράδειγμα ένα «πακέτο» 2.360 ευρώ για δεκαήμερη διαμονή οικογένειας με δύο παιδιά σε δωμάτιο πέντε αστέρων, με την τιμή να συμπεριλαμβάνει και τα αεροπορικά εισιτήρια.

Κατανόηση για το διαβατήριο εμβολιασμού

Η πλειονότητα των Γερμανών φαίνεται να αποδέχεται τη λογική ενός «διαβατηρίου εμβολιασμού», υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι μέχρι το καλοκαίρι θα αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα και οι καθυστερήσεις, ώστε να υπάρχουν επαρκή εμβόλια για όλους. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό 54% θεωρεί λογικό να επιτρέπεται η μετακίνηση προς ορισμένες χώρες ή αεροδρομία μόνο για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Αντιθέτως ένα ποσοστό 43% πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις ανάμεσα στους εμβολιασθέντες και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Γιάννης Παπαδημητρίου (N-TV, RTL)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ