Απαντώντας στις προσωπικές επιθέσεις του τούρκου υπoυργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στην Bild ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και απέτρεψε τους Γερμανούς από ταξίδια στην Τουρκία.Απαντώντας στις επιθέσεις που δέχθηκε μέσω twitter από τον τούρκο υπουργό Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «αντιγράφει ρατσιστές και ακροδεξιούς», ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξη στην εφημερίδα Bild: «Κατά την άποψή μου τέτοιου είδους ενέργειες δείχνουν ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Πρόκειται για καθαρή εξύβριση και τίποτα άλλο. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά αυτές τις ενέργειες».

Στην ερώτηση αν θα μπορούσε, με το χέρι στην καρδιά, να πει σήμερα σε ένα Γερμανό να επισκεφθεί την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Πριν από ένα μήνα εκδώσαμε ταξιδιωτικές συστάσεις, διότι κάθε επισκέπτης αποτελεί διαφορετική περίπτωση. Οι πολίτες μας θα έπρεπε να το σκεφθούν καλά. Ένας δημοσιογράφος με ρώτησε, για παράδειγμα, αν θα μπορούσε να πάει για τουρισμό στην Τουρκία και του είπα, κοιτάξτε προσεκτικά τι έχετε γράψει ως δημοσιογράφος ή η εφημερίδα στην οποία εργάζεστε για την Τουρκία. (…) Κατά συνέπεια ως κράτος δεν μπορούμε να λάβουμε την απόφαση για λογαριασμό των πολιτών. Αν θέλουμε ωστόσο να απαντήσουμε με το χέρι στην καρδιά, όχι δεν μπορούμε να συστήσουμε κάτι τέτοιο».

Τσελίκ: «Γκάμπριελ και Κουρτς δανείζονται τη γλώσσα ρατσιστών και ακροδεξιών»

28 αναρτήσεις στο twitter χρειάστηκε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ για να κατηγορήσει τους υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και της Αυστρίας, Γκάμπριελ και Κουρτς ότι στις ανακοινώσεις τους δανείζονται τη γλώσσα ρατσιστών και ακροδεξιών. Ο κ. Γκάμπριελ θέλει να «σαμποτάρει» τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, συνεχίζει ο τούρκος υπουργός για να προσθέσει ότι οι επιθέσεις «ρατσιστών, φασιστών και εχθρών του Ισλάμ κατά της Τουρκίας και του προέδρου της δεν έχουν καμία σημασία για την Άγκυρα». Παράλληλα ο Ομέρ Τσελίκ κατηγορεί και τους υπουργούς Γερμανίας και Αυστρίας ότι θέλουν να αποκομίσουν οφέλη, από τη διένεξη με την Τουρκία, για τον προεκλογικό τους αγώνα. Τέλος ο τούρκος υπουργός απέρριψε κάθε κριτική του Ζ. Γκάμπριελ στον πρόεδρο Ερντογάν τονίζοντας: «Η Τουρκία και ο πρόεδρός της είναι ένα. Ο γερμανός υπουργός δεν έχει το δικαίωμα να αξιολογεί».

Τοπράκ: «Το Βερολίνο έκλεινε εδώ και χρόνια τα μάτια σε όσα συνέβαιναν στην Τουρκία»

Τη στιγμή που συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η διένεξη Βερολίνου-Άγκυρας ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας στη Γερμανία Αλί Ερτάν Τοπράκ δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων afp ότι οι Κούρδοι της Γερμανία δεν υποστηρίζονται όσο θα έπρεπε από τις γερμανικές αρχές όταν δέχονται απειλές και εκφοβισμούς από οπαδούς του Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας κατηγόρησε μάλιστα την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπριελ ότι παρά τα πολλά προειδοποιητικά μηνύματα στο παρελθόν, έκλεισαν τα μάτια μπροστά σε όσα συνέβαιναν στην Τουρκία. «Το αργότερο μετά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 Γερμανία και ΕΕ θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι για να παραμείνει στην εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταργούσε το κράτος δικαίου και την Δημοκρατία», τόνισει ο κ. Τοπράκ.

Epd, dpa, afpd / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ