Ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας Νίκος Οικονομίδης ο οποίος είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business στο New York University, και Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute παραχωρεί συνέντευξη.

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας από τους χιλιάδες που κάνουν γνωστή τη χώρα μας στο εξωτερικό από τη θετική πλευρά, Νίκος Οικονομίδης, αν και διαθέτει ελάχιστο χρόνο δέχθηκε να μιλήσει για το οικονομικό τοπίο που βιώνει εδώ και αρκετό καιρό η χώρα μας.

Η συνέντευξη πάρθηκε πριν από όλες αυτές τις ακροβασίες με την υπόθεση της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, και τα όσα επακολούθησαν.

Ο Νίκος Οικονομίδης είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business στο New York University, και Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute. Η έρευνά του εστιάζεται στα οικονομικά των αγορών δικτύων, ρύθμισης του ανταγωνισμού, δημόσιας οικονομικής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών, και του Διαδικτύου. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Columbia και Stanford. Είναι Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute, που είναι ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην έρευνα των οικονομικών των δικτύων και των βιομηχανιών και αγορών υψηλής τεχνολογίας. Ο δικτυακός του χώρος περί των οικονομικών των δικτύων κατατάχθηκε τέταρτος στον κόσμο στα οικονομικά απο το περιοδικό The Economist. Έχει συμβουλεύσει την Federal Trade Commission (ΗΠΑ), τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, και Πορτογαλίας, τους Γενικούς Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και του Τέξας, Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματιστήρια, και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεφωνίας. Σήμερα μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Το κούρεμα είναι επωφελές για την Ελλάδα. Είχα προτείνει τέτοιο κούρεμα εδώ και ένα χρόνο αλλά η Ελληνική κυβέρνηση περίμενε να το προτείνουν οι Γερμανοί πρώτα. Πρέπει να δούμε πρώτα από όλα ότι το κούρεμα έχει ήδη γίνει στις αγορές, και απλώς τώρα βγάζουμε την περούκα».

Η συνέντευξη

• Ποια είναι η γνώμη σας για το δημοψήφισμα;

«Η πρόταση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα ήταν καταστροφική και για την Ελλάδα και για την παγκόσμια οικονομία. Το δημοψήφισμα είναι χρήσιμο για απλά ερωτήματα, όπως «Βασιλιάς ή όχι»; Αντίθετα, οι ψηφοφόροι μπορούν να δουν το παρόν δημοψήφισμα με τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικούς τρόπους 1.Υπέρ η κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 2. Υπέρ ή κατά του Ευρώ. 3. Υπέρ ή κατά της συμφωνίας του κουρέματος και ότι άλλο εμπεριέχει. 4. Υπέρ ή κατά του τρόπου διακυβέρνησης του κ. Παπανδρέου. Έτσι, αν κάποιος φηφίσει «ναι», δεν είναι προφανές για ποιο απο τα τέσσερα φηφίζει «ναι.» Και τι θα ψηφίσει κάποιος που του αρέσει το κούρεμα και η συμφωνία και δεν του αρέσει η κυβέρνηση; Σε τέτοιες «μπλεγμένες» ερωτήσεις, είναι πολύ καλύτερα να συζητιώνται τα νομοσχέδια στη Βουλή».

• Ποιες θα είναι οι συνέπειες ενός “κουρέματος “ του ελληνικού χρέους από 35% έως 60%; Ποιες συνέπειες θα υπάρξουν για την ελληνική κοινωνία; Έπρεπε να ζητήσουμε πιο μπροστά ως χώρα το “κούρεμα”;

«Το κούρεμα είναι επωφελές για την Ελλάδα. Είχα προτείνει τέτοιο κούρεμα εδώ και ένα χρόνο αλλά η Ελληνική κυβέρνηση περίμενε να το προτείνουν οι Γερμανοί πρώτα. Πρέπει να δούμε πρώτα από όλα ότι το κούρεμα έχει ήδη γίνει στις αγορές, και απλώς τώρα βγάζουμε την περούκα. Τα Ελληνικά ομόλογα ανταλλάσονται για μήνες με κούρεμα 60%. Τώρα απλώς οι τράπεζες θα γράψουν την σωστή αξία στα βιβλία τους. Οι Ελληνικές τράπεζες καλύπτονται από την ειδική χρηματοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΚΤ. Τα ασφαλιστικά ταμεια καλυπτονται απο το κρατος».

• Βλέπετε στο βάθος χρεοκοπία; Τι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα στην ελληνική οικονομία;

«Το κούρεμα και η ανταλλαγή ομολόγων με καινούργια ομόλογα υψηλότερης ποιότητας είναι η καλύτερη λύση για να αποφύγει η Ελλάδα την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Όσο πιο μεγάλο το κούρεμα, τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα ότι δεν θα χρειαστεί άλλο κούρεμα στο μέλλον. Αν δεν κάνουμε μεγάλο κούρεμα τώρα, η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Ακόμα και με το κούρεμα θα μπορούσε να συμβεί χρεοκοπία γιατί η Ελλάδα έχει ακόμα δημόσιο έλλειμα, δηλ. οι κρατικές δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τα κρατικά έσοδα».

• Γιατί δεν αποδίδει το σχέδιο “διάσωσης”; Τι έχει φταίξει μέχρι τώρα;

«Η κυβέρνηση απέτυχε σε δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, απέτυχε τελείως να περιορίσει την φοροδιαφυγή. Σήμερα η φοροδιαφυγή μπορεί να είναι και μεγαλύτερη απο πριν δυο χρόνια. Δεύτερον, απέτυχε να περιορίσει τις δαπάνες. Κόπηκαν οι μισθοί και τα επιδόματα αλλά όχι οι υπερωρίες. Και απο την άλλη μεριά, τα μη μισθολογικά έξοδα του κράτους αυξήθηκαν σημαντικά».

• Τα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν σε πρωτογενή πλεονάσματα ή θα βυθίσουν τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό; Θα αντέξει ο ελληνικός λαός ή θα πάμε σε μια παρατεταμένη κρίση που θα έχει άμεσες συνέπειες και για την ευρωζώνη;

«Χρειάζεται μείωση της φοροδιαφυγής. Δεν πρέπει οι ίδιοι έντιμοι φορολογούμενοι να επιβαρύνονται με όλους τους καινούργιους φόρους. Πρέπει οπωσδήποτε να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα και να περιοριστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των άλλων κρατικών εξόδων».

• Ανήκετε σε εκείνη την κοινότητα των Ελλήνων ακαδημαϊκών που ζουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για διαπρεπείς επιστήμονες με σημαντικό έργο, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν καριέρα αφήνοντας πίσω τις παθογένειες της πατρίδας, αναξιοκρατία, νεποτισμός είναι ορισμένες από τις βασικές… Αλήθεια έχει αλλάξει τίποτα σήμερα στα Ελληνικά πανεπιστήμια; Ή έχουν την ίδια εικόνα όπως πριν 30 χρόνια;

«Τα πανεπιστήμια είναι σε χειρότερη κατάσταση από παλαιότερα. Βλέπω καθηγητές που είχαν καλές επιδόσεις όταν ήταν στην Αμερική, αλλά μετα 2-3 χρόνια στην Ελλάδα έχουν σταματήσει να γράφουν ακαδημαϊκές εργασίες. Οι μαθητές στην πλειοψηφία δεν ενδιαφέρονται και είναι υπόδουλοι στα κομματικά συμφέροντα».

• Είστε Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute που είναι ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην έρευνα των οικονομικών των δικτύων και των βιομηχανιών και αγορών υψηλής τεχνολογίας. Μπορείτε να αναφερθείτε πιο αναλυτικά σε αυτό;

«Το NET Institute είναι ενα πρωτοποριακό Ινστιτούτο ερευνών πάνω σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Ιδρύθηκε το 2002 και επικεντρώνεται σε δίκτυα όπως το Internet και σε προϊόντα που έχουν συμπληρωματικά προϊόντα, όπως π.χ. το Windows με τις εφαρμογές του ή το iPhone με τις εφαρμογές του. Δίνουμε χρήματα (περίπου $200,000 το χρονο) σε νεαρούς ερευνητές/καθηγητές για έρευνες σ’αυτόν το τομέα, και οργανώνουμε συνέδρια πάνω σε αυτά τα θέματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ