Αποφασισμένη να προχωρήσει το γεωτρητικό της πρόγραμμα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εμφανίζεται η Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδης ζητά στήριξη από την διεθνή κοινότητα.Παρά την έκκληση του ΟΗΕ για καταβολή προσπαθειών για μείωση των εντάσεων αλλά και την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Γαλλία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διεμήνυσε χθες βράδυ πως η χώρα του, είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου, στέλνοντας και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή όπου ήδη βρίσκεται το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής». Αναφερόμενος στις ενέργειες της Λευκωσίας για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών και συγκεκριμένα στην έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για το προσωπικό του «Πορθητή», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει σοβαρά αυτού του είδους τις απειλές τις οποίες χαρακτήρισε ως μπλόφες.

Στήριξη για πιέσεις στην Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε εκ νέου στήριξη από την διεθνή κοινότητα την οποία κάλεσε να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία για να κατανοήσει όπως είπε, πως «το διεθνές δίκαιο δεν είναι αυτό που είναι γραμμένο στο κοράνι του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αυτό που αποτελεί τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως έφτασε η ώρα για ανάληψη ευθυνών τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από τα μεγάλα κράτη της ΕΕ και ζήτησε παρέμβαση με τρόπο ουσιαστικό και όχι μόνο με δηλώσεις. Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Κύπριος Πρόεδρος κατά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει αύριο στη Ρουμανία.

Παράλληλα στην Κύπρο βρίσκεται ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος βρέθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο για ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την έκρυθμη κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ ένεκα της τουρκικής παρουσίας.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ