Κομοτηνή/Kολωνία, Ιούνιος. 2010. Έκκληση να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, οι οποίοι έχουν ανέβει μετά από αρνητικά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, απηύθυνε ο Δημήτρης Κούρος, Γενικός Γραμματέας του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) και Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Εξωτερικού στην ημερίδα του Δημοσιογραφικού Συγκροτήματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με θέμα «Η Βόρεια Ελλάδα σταυροδρόμι ενεργειακών δικτύων και βιώσιμης ανάπτυξης». Χαρακτήρισε τη Γερμανία φίλη χώρα, με τεράστια δεξαμενή τουριστών, ενώ, αναφερόμενος στην ισχύ του ελληνικού ομογενειακού στοιχείου επί γερμανικού εδάφους, τόνισε πως οι έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες προσφέρουν 110.000 θέσεις εργασίας, παράγοντας ετήσιο τζίρο της τάξεως των 10 δισ. ευρώ. Σήμερα οι Έλληνες που ζουν στη Γερμανία αριθμούν τους 350.000, αποτελώντας τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό στην Ευρώπη εκτός Ελλάδος.

Ο κ. Κούρος αναφέρθηκε επίσης στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί για την απόκτηση ακινήτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων η Χαλκιδική και η Καβάλα, με συνέπεια να αποτρέπεται η επένδυση σε τουριστικές κατοικίες. Σημείωσε δε πως από τις ελληνικές επενδυτικές αρχές λείπει η ευελιξία για συνεργασία με τους υποψήφιους ξένους επενδυτές, τονίζοντας πως δεν είναι σωστό να παραδεχόμαστε ενώπιον των ξένων ότι στην Ελλάδα τα πράγματα γίνονται διαφορετικά. Σύμφωνα με τον κ. Κούρο, ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος στη Γερμανία μπορεί να γίνει επενδυτικός πόλος για την Ελλάδα.

«Πολλά λέγονται και αναφέρονται για αναμενόμενες ή δυνητικές υπερατλαντικές επενδύσεις. Πού ήσαν όμως αυτές τα τελευταία χρόνια; Στα 29 δις άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό στην περίοδο 2003-2008 μόνον ένα δις προήλθε από τις ΗΠΑ, σχεδόν όσο και από την Κύπρο. Τα 25 δις ήταν από κεντροευρωπαϊκές χώρες και την Ιταλία. Η Γερμανία κατέχει με 8 δις το μεγαλύτερο ποσοστό. Άρα εδώ πρέπει να έχουμε τον νού μας διότι υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες και μεγάλες προοπτικές. Εξάλλου οι επενδυτές από την Κεντρική Ευρώπη δεν επενδύουν μόνο για να βγάλουν γρήγορα λεφτά και να φύγουν. Οι επενδυτές της Κεντρικής Ευρώπης επενδύουν μακροπρόθεσμα με κοινωνική ευθύνη, με γνώμονα πάντοτε την δημιουργία θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας το επιτόπιο εργατικό δυναμικό και σεβόμενοι πλήρως το περιβάλλον» τόνισε ο Δημήτρης Κούρος κλείνοντας την εισήγησή του.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και έκαναν εισηγήσεις από μέρους της Κυβέρνησης η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Από τον επιχειρηματικό κόσμο συμμετείχαν ενεργά οι Πρόεδροι των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων και των Συνδέσμων Βιομηχάνων Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης. Την Περιφέρεια εκπροσώπησε η Γεν. Γραμματέας Αν. Μακεδονίας-Θράκης Θεοδώρα Κόκλα ενώ την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ