Διάθεση να κατεβάσει τους τόνους δείχνει η κυβέρνηση της Ρώμης μετά την αυστηρή θέση της Κομισιόν αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ιταλία. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο αναμένεται να πάρουν χρόνο.Η Ιταλία μετά την αυστηρή θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθεί να προβάλει ένα υπεύθυνο προφίλ. Όλοι ξέρουν ότι η επιβολή κυρώσεων δεν συμφέρει την χώρα και σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες η Ρώμη δείχνει ότι θέλει να κατεβάσει τους τόνους.

Τα Πέντε Αστέρια απαντούν στις Βρυξέλλες ότι για τα οικονομικά προβλήματα ευθύνονται και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ότι θα πάνε υπεύθυνα στις διαπραγματεύσεις «με θετικό πνεύμα». Αυτό ακριβώς τονίζει και ο πρωθυπουργός Tζουζέπε Κόντε, ο οποίος όμως δεν θέλει παρεμβάσεις ούτε από την Λέγκα, ούτε από τα Πέντε Αστέρια.

Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει με το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Αν ο Σαλβίνι επιμείνει στην μείωση των φόρων, είναι σχεδόν αδύνατο να μειωθεί και το δημόσιο χρέος. Ο γραμματέας της Λέγκας προς το παρόν επαναλαμβάνει ότι η ανάπτυξη θα προκύψει μόνον με νέες θέσεις εργασίας και με μια μόνο φορολογική κλίμακα.

Η διαπραγμάτευση θα πάρει χρόνο, η πραγματικότητα πιέζει

Ο δε επόμενος κρατικός προϋπολογισμός σύμφωνα με τον τύπο μπορεί να αγγίξει τα 40 δις ευρώ με στόχο και να αποφευχθεί και η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξία. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ρώμης, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών και του ίδιου του πρωθυπουργού, τονίζει ότι δεν θα υιοθετηθούν έκτακτα οικονομικά μέτρα.

Όλοι οι σχολιαστές διερωτώνται πού θα βασιστεί ο διάλογος με την Κομισιόν. Ο Κόντε επιμένει ότι θα περικοπούν οι περιττές δαπάνες αλλά από την κίνηση αυτή τα έσοδα αναμένεται να είναι πολύ περιορισμένα. Σύμφωνα δε με τον ιταλό πρωθυπουργό και καθηγητή Νομικής, το έλλειμμα της χώρας του φέτος δεν θα αγγίξει το 2,5% του ΑΕΠ, αλλά θα περιοριστεί στο 2,1%.

Είναι βέβαιο ότι η διαπραγμάτευση θα πάρει χρόνο αλλά η πραγματικότητα συνεχίζει να πιέζει. Τέλος σε ό,τι αφορά την πώληση πολλών ακινήτων του δημοσίου, οι προβλέψεις της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Διότι σύμφωνα με πολλούς αναλυτές είναι σχεδόν αδύνατον να φέρουν στα κρατικά ταμεία 18 δις ευρώ.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ