Μια βιβλιοκριτική για κείμενα … έξω απ’ τα δόντια και … τρίζοντας τα δόντια

Διαβάσαμε το βιβλίο του Αντώνη Κακαρά «Οι Φρουροί της Συκαμινιάς» των εκδόσεων Παπαζήση! Πρόκειται για ένα βιβλίο απολαυστικό, έξυπνο, συγκινητικό, ανθρώπινο και, κατά τη γνώμη μας, θαυμάσιο! Ένα από τα πολλά χαρίσματα ετούτης της συλλογής πεζογραφημάτων είναι η ποικιλία των θεμάτων! Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, ο αναγνώστης αιχμαλωτίζεται από την πρώτη σελίδα και αδυνατεί -δεν υπερβάλλουμε!- να αφήσει αυτό το έργο από τα χέρια του! Η ζωντάνια της αφήγησης, η αστραφτερή γλώσσα, το γνήσιο χιούμορ, οι χαρακτήρες των ηρώων, η καλοδουλεμένη πλοκή χαρίζουν μια ιδιαίτερα πετυχημένη αναγνωστική περιπέτεια! Η νοσταλγική διάθεση, η περιήγηση στη μαγεία των τόπων, των καιρών, των στιγμών και των ανθρώπινων χαρακτήρων μας δένουν με κάθε αφήγημα του τόμου και μας πλουτίζουν, όχι μόνο φιλολογικά!

Ο συγγραφέας δε μας αφήνει ούτε στιγμή να «βγούμε» από τη ροή των γεγονότων, μας κρατάει δεμένους στην εξέλιξη κάθε υπόθεσης και αποδεικνύεται κύριος των συναισθημάτων των αναγνωστών και των συχνά καταπληκτικών συμβάντων! Κάποιες στιγμές, με παραγράφους πλήρεις απαράμιλλου χιούμορ και αστειότητας που σφύζει από ζωή, η αφήγηση μάς χαρίζει κάτι από τη γνησιότητα της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας! Σε άλλα σημεία εικόνες ολοζώντανες, ασημωμένες από άχνα παιδικών αναμνήσεων και χρυσωμένες από τη δύναμη της μνήμης, αποκαλύπτουν ποιοι ήταν ποιοι σε διάφορους περιόδους της ιστορίας του τόπου μας! … ένας κοντοπίθηκος αιμοβόρος … κτήνος … οργίασε μαζί με τους ναζήδες !..

Στο έξοχο αφήγημα Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ εκφράζεται απαράμιλλα όχι μόνο η βάρβαρη καταστροφή παλαιών σπιτιών της Θεσσαλονίκης, αλλά και η προσβολή του φιλότιμου και των ανθρώπινων ελπίδων!

Πολύ ωραίο κείμενο είναι επίσης Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, όπου τα άψυχα ζωντανεύουν, μπαίνουν στη δούλεψη των ανθρώπων … Και ο συγγραφέας, ώριμος και αισθαντικός, ζωγραφίζει γράφοντας με γλώσσα θαυμάσια, πλούσια, πολυποίκιλη!

Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος …, ψιθυρίζει στην καρδιά μας ο μέγας Διονύσιος Σολωμός! Στις επόμενες σελίδες τριγυρίζουμε και σε άλλους κόσμους θαυμάσιους! Π.χ. στη χώρα των ανέμων όπου κατοικούν άνθρωποι καθόλου κομφορμίστες, ένας σκύλος ήρωας που πίνει ούζο, περιφρονεί την κόκα κόλα και γυρνάει τα οπίσθιά του στους αχυροκέφαλους εκδικητές της τηλεόρασης …

ΟΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΕΣ, μια διονυσιακή αφήγηση και ύμνος των γυναικών!

Στο επόμενο κομμάτι, Η ΦΤΕΡΩΤΗ, μας καθηλώνει η γλώσσα που κοχλάζοντας ζωγραφίζει εικόνες ολοζώντανες, πλάθει ολοκληρωμένους ήρωες, χτίζει μύθο κρουστό, συναρπαστικό, τραγικό στο βάθος, ενώ η φυσικότητα και η γνησιότητα της αφήγησης μας κερδίζουν απόλυτα!

Ακολουθούν άλλα διηγήματα, όπου απολαμβάνουμε άπειρες περιπέτειες! Π.χ. τριγυρίζουμε στην εθνοσωτήρια εποχή, η χρυσή χιλιετία από τη μια, η επανάσταση από την άλλη, η καθημερινότητα στο Κα Ψι Μι και άλλες ιστορίες …

Ακολουθούν οδηγίες ΠΡΟΣ ΕΓΓΟΝΟΥΣ, ό,τι πρέπει για πολίτες της εποχής μας και όλων των εποχών …

Το κείμενο ΑΝΤΙΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ …, –ξεκάθαρου ή φκιασιδωμένου- όπου ανακαλύπτουμε καταπληκτικούς ορισμούς τής ως άνω έννοιας και πολλά άλλα ενδιαφέροντα!

Τα ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΑ ΚΟΥΦΕΤΑ μας θυμίζουν σχετικά πρόσφατες περιπέτειες στη γειτονιά μας, τη βαλκανική δηλαδή! Ο συγγραφέας ερμηνεύει τα γεγονότα, τις ενέργειες πασών των πλευρών και, χωρίς να φοβάται τις λέξεις, κατακεραυνώνει τους δράστες! Μας θυμίζει και κείνον τον αλησμόνητο που ανακοίνωνε αριθμούς νεκρών πολιτών χαμογελώντας και βαφτίζοντας τούς αδικοσκοτωμένους «παράπλευρες απώλειες»! Έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πάνθ’ ορά …, θα ‘λεγε κανείς στον λαμπρότατον αυτόν στρατιώτη!

Ακολουθούν και άλλα εξαίρετα κομμάτια με ενδιαφέροντα θέματα, μερικά εντελώς απρόσμενα και πάντα πολύ ενδιαφέροντα! Σε κάθε σελίδα ανακαλύπτουμε προβληματισμούς, συγκρούσεις εννοιών και καταστάσεων …

Η παιδεία …, η κουλτούρα …, το χρέος .., η Πατρίδα …, αγώνας βεβαίως … Και παντού παραμονεύει η θεοποίηση της οικονομίας και της αγοράς!

Συνοψίζοντας σημειώνουμε ότι «Οι Φρουροί της Συκαμινιάς» είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο, που με ακρίβεια, σθένος, χιούμορ, ελεύθερη διεισδυτική ματιά, πλουμιστή και ακριβέστατη γλώσσα, ζωντανεύει στα μάτια και την ψυχή μας τα παντός είδους προβλήματα της χώρας, της πρωτεύουσας, της κοινωνίας! Επίσης ένα έργο που, σε πολλά σημεία του, αποδεικνύεται προφητικό και θαυμάσια επίκαιρο!

Ολίγον υπέρβαροι … ρήτορες, μοναδικοί … ηγέτες πανέξυπνοι με εξίσου πανέξυπνες συνταγές … φυτολογίας για τα μπαλκόνια …

Διαβάστε «τους Φρουρούς της Συκαμινιάς»!

Είναι ένα βιβλίο που φωτίζει, ξαφνιάζει, οργίζει, προβληματίζει, διασκεδάζει, ξεστραβώνει!

Και χαρίζει στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες ακόμα πιο πολλά!

Winnenden 30.10.2011

Λίζα Κοντομιχάλου

Α. Κακαρά

Οι Φρουροί της Συκαμινιάς

Παπαζήση, Αθήνα 2011
Νικηταρά 2,
τηλ. 210-3822496, 210-3838020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ