Deloglou, Seletrope

Η συγκρότηση του SELETROPE.

Γιάννης ΔελόγλουΑνταπόκριση από την Ελλάδα:
Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μέσα στους χώρους του διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης έγινε η 21η διεθνής Έκθεση Τροφίμων–Ποτών–Μηχανημάτων και Εξοπλισμού DETROP 2011, η τρίτη διεθνής Έκθεση Οίνου ΟΕΝΟΣ και η 4η διεθνής Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων BIOLOGICA. Την εν λόγω έκθεση εγκαινίασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος ο οποίος τόνισε την ανάγκη της στήριξης όλων των προσπαθειών που έχουν σχέση με Ελληνικά προϊόντα και εξοπλισμούς. Στόχος του φετινού εκθεσιακού τριπτύχου για τον κλάδο των τροφίμων, είχε ως στόχο την προβολή των ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής φύσης και είχε καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό.

Deloglou, SeletropeDeloglou, SeletropeDeloglou, SeletropeΑναρίθμητες διατροφικές και ιατρικές έρευνες καταδεικνύουν την υπεροχή των Ελληνικών προϊόντων, χάρη στα χαρακτηριστικά και τις ιδιομορφίες του περιβάλλοντος, το οποίο σε σχέση με άλλες χώρες έχει διατηρηθεί καθαρό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Αυτή η Μεσογειακή διατροφή το «διαβατήριο υγείας» που υπάρχει στην Ελλάδα, επιχειρείται μέσα από αυτό το τρίπτυχο των εκθέσεων να «πετάξει» σε όσες περισσότερες χώρες είναι δυνατόν, διευρύνοντας τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Στην φετινή DETROP συμμετείχαν 529 εκθέτες από τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κίνα, την Κύπρο, τη Μ. Βρετανία, τη Ν. Αφρική, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Ταϊβάν, την Τουρκία και τη Φιλανδία. Στην ΟΕΝΟΣ συμμετείχαν 147 εκθέτες από την Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία. Και στην BIOLOGICA συμμετείχαν 45 εκθέτες μόνον από την Ελλάδα. Από τους ξένους εμπορικούς επισκέπτες συμμετείχαν 87 εκπρόσωποι επιχειρήσεων από την Αλγερία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ, την Ουγγαρία και την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμμετείχε στη DETROP ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών του Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ).

Για να γνωρίσουμε καλύτερα τον νεοσύστατο ΣΥΝΔΕΣΜΟ μας άνοιξαν τα χαρτιά τους οι εκπρόσωποί τους και μας τόνισαν ότι σαν φορέας πλέον και όχι σαν μεμονωμένα άτομα κάνουν άνοιγμα στην αγορά. Το κοινό συμφέρον, η επικοινωνία και η κατανόηση τους οδηγούν σε συμφωνία και μέσω τού Συνδέσμου μπορούν να υλοποιήσουν προσπάθειες, που έχουν να κάνουν με την προβολή τροφίμων από την Ελληνική αγορά στην κεντροευρωπαϊκή κατανάλωση. Σε ερώτησή μας αν η προσπάθεια τού Συνδέσμου γίνεται με τη συνεργασία των Ελλήνων εστιατόρων μας είπαν: Το εστιατόριο είναι ο μεγάλος-δυνατός κρίκος που τους ενώνει στον κεντρικό τους στόχο για τις εξαγωγές των Ελληνικών τροφίμων και ποτών. Πιστεύουν και γι’ αυτό επιλέγουν να έχουν κατά μεγαλύτερο ποσοστό, αν όχι κατά αποκλειστικότητα, να δουλεύουν με Ελληνικά τρόφιμα και ποτά διότι το κρίνουν, ότι αυτό είναι σωστό για το εξωτερικό. Θέλουν να διαφοροποιηθούν από τους άλλους, από τον διεθνή ανταγωνισμό, διότι στη Γερμανία και σε όλες τις πόλεις του εξωτερικού υπάρχουν προϊόντα από όλο τον κόσμο. Άρα υπάρχει όφελος στον ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ και συμφέρον στην προβολή των Ελληνικών προϊόντων, που θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και εμφάνισης, να έχουν προδιαγραφές για το εξωτερικό και βέβαια να έχουν μια καλή-λογική τιμή.

Deloglou, SeletropeDeloglou, SeletropeDeloglou, SeletropeΕίπαν ακόμη: Σε όλα αυτά, τέλος πάντων, ως Σύνδεσμος θέλουμε να προωθήσουμε καλύτερα τις θέσεις μας και να βοηθήσουμε πάνω στο κομμάτι αυτό, αλλά και στο κομμάτι της προβολής όπου και εκεί υπάρχουν ελλείψεις, αλλά παλεύουμε έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο.

Το επόμενο ερώτημά μας ήταν, πώς θα τα πετύχουν όλα αυτά; Μας είπαν: Ξεκινάμε ως πρώτο θετικό έργο με την DΕTROP 2011 Θεσσαλονίκης, για να είμαστε κοντά με τους παραγωγούς, στους εστιάτορες με Έλληνες Αρχιμαγείρους που θα τους χρειαστούμε και βέβαια μέσα στους εμπλεκόμενους φορείς. Θέλουμε να δούνε τι ρόλο θα παίξει η ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ, για να μπορούμε να τους έχουμε κοντά μας στη Γερμανία όταν χρειαστεί. Θέλουμε να επιμορφώσουμε και να αναμορφώσουμε το Ελληνικό εστιατόριο με σκοπό να κάνουμε εντός του φορέα μας και ένα Σύνδεσμο γαστρονομίας, για να τους έχουμε πολύ κοντά μας. Μέσα από αυτούς να προωθηθούν νέα παιδιά με νέες ιδέες ανάλογες γεύσεις και ενημέρωση στα τρόφιμα, τα ποτά, την μαγειρική, για να μπορούν όλα αυτά να τα προωθήσουν. Εδώ μέσα στο περίπτερο των 560 τ.μ. προωθούμε 50 παραγωγούς περιμετρικά και στη μέση έχουμε εστιατόριο με 16 αρχιμαγείρους που προβάλλουν τα πιάτα που θα προτείνουμε. Έχουμε δημιουργήσει με τα προϊόντα των παραγωγών 72 συνταγές. Οι αρχιμάγειροι είναι όλοι από εδώ και παρουσιάζουν Ελληνική κουζίνα. Σύνθημά μας είναι «Απλότητα – Απλότητα – Ελληνικότητα». Αυτό είναι ένα όπλο για εμάς, είναι ανταγωνισμός έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, που υπάρχει παντού. Οι αγορές έγιναν διεθνείς, άνοιξαν τα σύνορα, η Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά αλλά πρέπει να γίνουν όλα σωστά και συντονισμένα. Είναι πάντως μια καινούργια προσπάθεια. Είναι η πρώτη μας Επίσημη στο νέο ξεκίνημα ως πρώτου διοικητικού Συμβουλίου τού ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ. Πρόκειται για μια ουσιαστική προσπάθεια για την γαστρονομία που θα βρει το σωστό της δρόμο. Πρέπει να αναπτυχθεί το Ελληνικό εστιατόριο γιατί χάθηκε πλέον το Ελληνικό Παντοπωλείο (μπακάλικο) στη Γερμανία. Μέσα από τα εστιατόρια, τα Imbisse, τα Feinkost και όσα Παντοπωλεία έμειναν θα πρέπει να προωθηθούν τα Ελληνικά προϊόντα, που θα γίνουν πιο γνωστά στο αγοραστικό κοινό και να γίνει ο δρόμος τους πιο ανοιχτός στα ράφια των Supermärkte.

Ιστορικό για την όλη προσπάθεια χαρακτηρίζεται το πρώτο διοικητικό Συμβούλιο τού ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ, που απαρτίζεται από τους: Νικόλαο Χρυσίδη, Πρόεδρο (Βερολίνο), Αριστοτέλη Καρβέλα, Αντιπρόεδρο (Λουξεμβούργο), Θεόδωρο Κυριακίδη, Γραμματέα (Βερολίνο / Θεσσαλονίκη), Ιωάννη Βασιλείου, Ταμία (Αμβούργο), Ηλία Νικολάου, μέλος (Ντύσσελντορφ), Μιχαήλ Πρεβέντη, μέλος (Νυρεμβέρη) και Δημήτριο Σοχατζή, μέλος (Βιέννη).

Αυτό το σύνολο των επιτυχημένων Ελλήνων επιχειρηματιών μαζί με όλα τα μέλη που συγκρότησαν τον ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ είναι πλέον η Αδελφότητα εκείνων των προοδευτικών με τις φωτεινές διαύγειες δίπλα στις δάφνες και το μεγαλείο για του οποίους η πατρίδα νιώθει ήδη υπερηφάνεια αλλά είναι και υποχρεωμένη να αναγνωρίσει έμπρακτα αυτό τους το άλμα στην κοινωνία, σε μια εποχή όπου βασιλεύει πλέον η ανεργία, η ανέχεια και η αδιαφορία. Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την Βιολογική γεωργία, τους άξονες για την ανάπτυξη και διεύρυνση του κλάδου με θέματα:

  • Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη και την προώθηση της βιολογικής γεωργίας με ομιλητή τον Ευάγγελο Διβάρη από το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Η ανάπτυξη μιας επιχείρησης Βιολογικών προϊόντων στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα με ομιλητή τον Ευθύμιο Τσιμπίδη διευθυντή Green Bay ΕΠΕ.
  • Τα Βιολογικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.
  • Η περίπτωση του Κρόκου Κοζάνης με ομιλητή τον Νικόλαο Πατσιούρα.
  • Η εξέλιξη των βιολογικών προϊόντων στα καταστήματα supermarket με ομιλητή τον Περικλή Λαζίδη.
  • Προκλήσεις στην εξαγωγή τυποποιημένων Βιολογικών προϊόντων με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη.
  • Προϋποθέσεις και απαιτήσεις των καταναλωτών από ένα Βιολογικό προϊόν με ομιλητή τον Νικόλαο Κομπότη.
  • Κλείνοντας την ψαλίδα ανάμεσα στους καταναλωτές και τους παραγωγούς με ομιλητή τον Λευτέρη Ξανθάκη.

Φωτογραφίες: HELEXPO.

Διαβάστε ακόμη: Κάτι σοβαρό πάει να στηθεί …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ