Ο Μπόρις Τζόνσον και πολλοί βουλευτές του μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν αντίθετοι στο «εμβολιαστικό διαβατήριο». Όμως τώρα σχεδιάζεται όχι το «αν» αλλά το «που» θα απαιτείται.Η κυβέρνηση στοχεύει στον εμβολιασμό των νέων κάτω των 30 ετών, που παραμένουν διστακτικοί, παραχωρώντας προνόμια και ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους. Μπορεί να απομακρύνθηκε ο στόχος να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικοι μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όμως ο Μπόρις Τζόνσον δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει αυτή τη «μάχη». Με οποιοδήποτε μέσο η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει τον Covid σε μια «διαχειρίσιμη απειλή», καθώς τώρα φτάνει στην τελική ευθεία με το 88% του ενήλικου πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση και το 69,9% και τη δεύτερη.

Ήδη θεωρείται δεδομένο ότι τα νυχτερινά κλαμπ από την 1η Οκτωβρίου θα δέχονται μόνο εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Όλοι οι άλλοι θα μένουν εκτός, με την κυβέρνηση Τζόνσον να πιέζει κυρίως τους νέους κάτω των 30 ετών, που είναι και οι πιο διστακτικοί, καθώς ένας στους τρεις, δηλαδή περισσότεροι από 3 εκατομμύρια, δεν έχει λάβει ακόμα ούτε την πρώτη δόση.

Διπλά εμβολιασμένοι και οι φίλαθλοι

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Premier League, ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο του «εμβολιαστικού διαβατηρίου» και στα γήπεδα, καθώς το πείραμα με τα τεστ στο EURO δεν πέτυχε ιδιαίτερα. Αρκετές ομάδες εμφανίζονται ήδη πρόθυμες να υιοθετήσουν αυτή την πρακτική. Παράλληλα το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια που θα στοχεύει πάλι στις νεότερες ηλικίες και θα προβάλει τα προνόμια των διπλά εμβολιασμένων, που εκτός των κλαμπ και των γηπέδων θα είναι γενικότερα οι μεγάλες εκδηλώσεις άνω των 20,000 ατόμων, αλλά και η ευκολότερη πρόσβαση στους διεθνείς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Με το 99% των ενεργών κρουσμάτων να είναι της μετάλλαξης Δέλτα, που είναι και η πιο μεταδοτική, η βρετανική κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς. Μάλιστα από τις 6 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 50 ετών και στις ευπαθείς ομάδες. Στόχος είναι να μην υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων το φθινόπωρο και οπωσδήποτε να μην χαθεί η περίοδος των Χριστουγέννων, που είναι σημαντική για τον τουρισμό της Αγγλίας.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ