ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20.10.2010. 84 συνθέτες από 28 χώρες συμμετείχαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σύνθεσης για ορχήστρα εγχόρδων «Sofia 2010 International Composition Competition» όπου ο 23χρονος φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., Γιάννης Αγγελάκης κέρδισε το δεύτερο Βραβείο.

Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2010 και σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 19.00, θα παιχτούν τα βραβευμένα έργα από την ορχήστρα Sofia Soloists, σε ειδική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια. Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το πολιτιστικό ίδρυμα της Σόφιας Krasno Selo και την ορχήστρα Sofia Soloists.

Το έργο του Γιάννη Αγγελάκη που διακρίθηκε λέγεται “Quaint Tale of a flower”. Είναι μια διαφορετική ερμηνεία του παραμυθιού «Το λουλούδι» του John Light. Ο Γιάννης Αγγελάκης αναφέρει ότι «δεν πρόκειται για προγραμματική μουσική, ούτε περί κάποιου είδους μουσικής περιγραφής ή αναπαράστασης. Είναι απλώς ένα μουσικό έργο στο οποίο προσπάθησα να δημιουργήσω μια ατμόσφαιρα παρόμοια με αυτήν που μου δημιουργήθηκε όταν διάβαζα την ιστορία».

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Αγγελάκης απέσπασε πρόσφατα, και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου 2010, ένα ακόμα Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό «1st International Antonin Dvorak Composition Competition» ο οποίος φιλοξενήθηκε από το Ωδείο της Πράγας.

Συμμετείχαν 80 περίπου άτομα που έστειλαν έργα σα δείγμα της δουλειάς τους. Στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού επιλέχτηκαν 23 συνθέτες χωρισμένοι σε δύο ηλικιακά γκρουπ (junior: 18-23 ετών και senior: 24-33 ετών) και ταξίδεψαν στην Πράγα όπου έπρεπε μέσα σε 5 μέρες και συγκεκριμένα 7 ώρες κάθε μέρα, να συνθέσουν 2 έργα. Τα θέματα που έπρεπε να επιλέξουν οι διαγωνιζόμενοι δόθηκαν από την επιτροπή την πρώτη ημέρα του διαγωνισμού. Συνολικά η διάρκεια του διαγωνισμού ήταν 10 ήμερες. Ο Γιάννης Αγγελάκης κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία junior και ένα ειδικό βραβείο γιατί έγραψε το καλύτερο θέμα με παραλλαγές.

Η διάκριση του εξασφάλισε την απ’ ευθείας συμμετοχή του στον τελικό του επόμενου ετήσιου διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στη Σεούλ, τον Αύγουστο του 2011.

Ο Γιάννης Αγγελάκης είναι φοιτητής της τάξης του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., Χρήστου Σαμαρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ