Η κινητοποίηση του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στο Βερολίνο δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή. Δεν έλλειψαν βέβαια τα συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.Με το σύνθημα «Μέλλον Γερμανία» οπαδοί του ξενοφοβικού και λαϊκίστικου κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διαδηλώνουν σήμερα ενάντια στη «μαζική μετανάστευση», το άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες από την καγκελάριο Μερκελ το 2015, το «υψηλό» δημόσιο χρέος ή ακόμη και την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που απειλεί, όπως λένε, τις συντάξεις από τα επικουρικά ταμεία.

«Η Μέρκελ πρέπει να φύγει»

Ενώ ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στη μία το μεσημέρι (ελληνική ώρα) από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου η πορεία του AfD ξεκίνησε τελικά με μια μιάμιση ώρα καθυστέρηση. Με πλήθος γερμανικών σημαιών και συνθήματα όπως «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει», οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Πύλη του Βρανδεμβούργου για την κεντρική συγκέντρωση με ομιλίες της ηγεσίας του κόμματος. Ενώ οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει τη συμμετοχή 12.000 ατόμων, ο αριθμός των οπαδών της AfD στην πορεία δεν ξεπερνούσε τους 5.000.

Αλλά και η συμμετοχή στις 13 πορείες και εκδηλώσεις των αντι-διαδηλωτών δεν προσεγγίζει τον αριθμό των 15.000 ατόμων που ανέμεναν οι διοργανωτές. Πρόκειται για κόμματα, συνδικάτα, αριστερές ομάδες, αλλά και κλαμπ του Βερολίνου τα οποία έχουν οργανώσει μουσικές πορείες με DJ που παίζουν τη μουσική τους από σκάφη στον ποταμό Σπρέε ή από φορτηγάκια στους γύρω δρόμους. Η κεντρική εκδήλωση των αντι-διαδηλωτών πραγματοποιείται μπροστά από το Ράϊχσταγκ, το κτήριο της Βουλής. Στους περίπου 3.000 διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί εδώ θα μιλήσει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος τον Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των αντιπάλων του AfD υπολογίζεται στα 10.000 άτομα.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής οι 2000 αστυνομικοί που έχουν «επιστρατευθεί» δεν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα. Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν πάντως κοντά στο σταθμό Φρίντριχστρασε.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ