Χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους του Ιράν. Εκφράζουν την οργή τους για την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους και την κυβέρνησή τους. Θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις;Πριν από μια μόλις εβδομάδα οι Ιρανοί φαίνονταν ενωμένοι κατά τη διάρκεια της κηδείας του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Τους ένωνε η αποστροφή τους για τις ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για το θάνατό του στις 3 Ιανουαρίου. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Αυτές τις μέρες βγαίνουν και πάλι στους δρόμους, αυτή τη φορά διαμαρτυρόμενοι εναντίον της κυβέρνησής τους.

Ανάβουν κεριά για τα θύματα της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους από ιρανικά πυρά. Αποκαλούν ψεύτες τους κυβερνώντες. Για τρεις ολόκληρες ημέρες το καθεστώς στην Τεχεράνη ισχυριζόταν ότι το ουκρανικό αεροπλάνο κατέπεσε εξαιτίας τεχνικού λάθους. Ο Αλί Αμπετζέ, επικεφαλής της πολιτικής αεροπλοΐας, διαβεβαίωνε μάλιστα ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους από πύραυλο είναι αδύνατη: «Η πολεμική αεροπορίας μας και η πολιτική εργάζονται στενά μεταξύ τους όπως προβλέπει ο νόμος. Οι εργαζόμενοι κάθονται δίπλα ο ένας στον άλλο. Είναι αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο».

Λίγο αργότερο έγινε γνωστό ότι υπήρξε ένα λάθος. Ένας στρατιωτικός κάτω από μεγάλη πίεση και θεωρώντας ότι επρόκειτο για εχθρικό αεροσκάφος πήρε μια βιαστική απόφαση. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού δήλωσε πως οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Για τον Σαγιάν όμως, ένα διαδηλωτή αυτό δεν αρκεί. «Είμαι 100% βέβαιος ότι την κύρια ευθύνη την έχει κάποιος υψηλά ιστάμενος και όχι κάποιος κατώτερος στρατιωτικός», λέει χαρακτηριστικά.

Δεν θα βγει όλη η αλήθεια στο φως

Η ιρανική ηγεσία ανέλαβε εν τω μεταξύ την ευθύνη. Αυτό ανακοινώθηκε από τις ειδήσεις, ωστόσο όπως αναφέρει ιρανική εφημερίδα δεν βγήκε κανείς από την κυβέρνηση να κάνει δηλώσεις. Οι διαδηλωτές θεωρούν όμως υπεύθυνη την κυβέρνηση. Σηκώνουν τις γροθιές τους στον αέρα και φωνάζουν ότι «οι ανίκανοι Φρουροί της Επανάστασης είναι η πληγή του έθνους μας». Στην πλειονότητά τους είναι φοιτητές, πνευματικοί άνθρωποι, πολίτες από τη μεσαία τάξη. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, δήλωσε μέσω twitter ότι στηρίζει τους διαδηλωτές.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα γίνουν ακόμα πολλές διαδηλώσεις. Ωστόσο ο Σαγιάν δεν πιστεύει ότι θα βγει όλη η αλήθεια στο φως. «Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να υπάρξουν επαρκείς απαντήσεις όσον αφορά την πτώση του αεροσκάφους και αυτό γιατί όσον αφορά τα αίτια οι απαντήσεις ήρθαν πολλές μέρες αργότερα».

Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του ανώτατου πνευματικό ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ και δεν σταματούν να φωνάζουν «ντροπή σας» και «παραιτηθήτε».

Κάριν Σεντζ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ