Ορειβασία στη Βαυαρία και κολύμπι στη Βαλτική; Και στη Γερμανία ο εσωτερικός τουρισμός αναμένεται να έχει φέτος την τιμητική του αφού οι αρχές προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων που αφορούν στον τουρισμό.Από τις αρχές της εβδομάδας ο τουρισμός και ο κλάδος της εστίασης στη Γερμανία έχουν αρχίσει να βλέπουν και πάλι φως στην άκρη του τούνελ μετά την επιβεβλημένη από την πανδημία καθυστέρηση έναρξης της φετινής σεζόν. Πλέον όμως οι τουρίστες μπορούν να σχεδιάζουν και πάλι τις διακοπές τους στις γερμανικές ακτές. Τα κρατίδια του τουριστικού βορρά στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική ανακοίνωσαν τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος των Καθολικών στα τέλη Μαΐου.

Στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία τα ξενοδοχεία στις δημοφιλείς ακτές της Βαλτικής ανοίγουν ήδη από τις 18 Μαΐου, αλλά καταρχήν μόνον για τους ντόπιους, δηλαδή τους κατοίκους του κρατιδίου. «Από τις 25 Μαΐου θα υποδεχόμαστε πελάτες και από άλλα κρατίδια» εξηγεί ο πρόεδρος του Τουριστικού Συνδέσμου του Μεκλεμβούργου, Βόλφγκανγκ Βαλντμύλερ. Όλα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεση τήρησης των νέων υγειονομικών στάνταρ και με τον πρόσθετο όρο η πληρότητα να μην ξεπερνά το 60%.

Τι ισχύει για την εστίαση

Για την εστίαση ισχύουν επίσης νέες αυστηρές προδιαγραφές: τα εστιατόρια επιτρέπεται να ανοίγουν στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία ήδη από το ερχόμενο Σάββατο 9 Μαΐου μεταξύ 6 το πρωί και 9 το βράδυ. Και εδώ ισχύει ο κανόνας του 60%. Οι πελάτες μπορούν να εισέρχονται μόνο κατόπιν κρατήσεων προκειμένου να διασφαλίζεται η επιτυχής ιχνηλάτηση σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων. Στα τραπέζια υπάρχει ανώτατο όριο 6 ατόμων ενώ η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών ορίζεται σε τουλάχιστον 1,5 μέτρα. Επίσης το προσωπικό πρέπει να φορά μάσκα, όχι όμως και οι πελάτες.

Διαφορετικές είναι οι ρυθμίσεις για τα 200 περίπου κάμπινγκ του κρατιδίου. Σε αυτά δεν ισχύει το όριο του 60%, αρκεί να διασφαλίζονται επαρκείς αποστάσεις μεταξύ των τροχόσπιτων και των σκηνών.

Χρονικά όρια για νέες κρατήσεις

Στο επίσης τουριστικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας που βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα τα ξενοδοχεία επιτρέπεται να ανοίξουν και πάλι από τις 25 Μαΐου. Στόχος όμως είναι ο αριθμός των πελατών να μείνει χαμηλός, τονίζει το τοπικό υπουργείο Οικονομίας. Για τα δωμάτια ισχύει ένα μίνιμουμ επτά ημερών για την εκ νέου διάθεσή τους. Με απλά λόγια: ένα δωμάτιο ή ένα διαμέρισμα μπορεί να διατεθεί/ενοικιαστεί στον επόμενο πελάτη μόνο μετά την παρέλευση τουλάχιστον επτά ημερών.

Καφέ, εστιατόρια και υπαίθριες μπυραρίες μπορούν να ανοίξουν στην Κάτω Σαξονίας από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, επίσης φυσικά υπό προϋποθέσεις. Όπως και στο Μεκλεμβούργο ισχύει το όριο του 60% για διαθέσιμα τραπεζοκαθίσματα αλλά και η υποχρεωτική κράτηση, προκειμένου να καταγράφονται τα στοιχεία επικοινωνίας των πελατών.

Εξαιρετικά σημαντική η προοπτική

Και στη Βαυαρία ανακοινώθηκε ένα σταδιακό άνοιγμα ξενοδοχείων και εστιατορίων μέχρι τα τέλη του μήνα. Τηρώντας τις δέουσες αποστάσεις τα εστιατόρια μπορούν να ανοίξουν και πάλι τους εξωτερικούς τους χώρους από τις 18 και τους εσωτερικούς από τις 25 Μαΐου. Τα δε ξενοδοχεία της Βαυαρίας μπορούν να υποδέχονται και πάλι τουρίστες από τις 30 Μαΐου. «Ωστόσο χωρίς σάουνα, χωρίς wellness, χωρίς πισίνες και υπό αυστηρές προδιαγραφές», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ζέντερ.

Το προσεκτικό και σταδιακό αυτό άνοιγμα που αποφάσισαν πολλά ομόσπονδα κρατίδια αναπτέρωσε τις ελπίδες του κλάδου ότι μπορεί να σωθεί τουλάχιστον ένα μέρος της φετινής σεζόν.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Τουριστικού Συνδέσμου Κάτω Σαξονίας Σβεν Αμπρόσι: «Στην τελική δεν έχει τόση σημασία εάν θα είναι η 11η, η 25η Μαΐου ή κάποια άλλη μέρα». Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η προοπτική.

Χ. Χόφμαν/ Λ. Φογκτ/ Γ. Μάνγκλερ (dpa)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ