Μεγαλώνει η ένταση με την απομάκρυνση της Πρίτι Πατέλ, από τις επίσημες συζητήσεις που γίνονται σήμερα στο Καλαί. «Παιχνίδι» ευθυνών μετά τον θάνατο των 27 στο κανάλι της Μάγχης.Η Βρετανία αυτή τη στιγμή βρίσκεται τελείως μόνη. Κάτι που επιθυμούσε η ίδια – με τη ψήφιση του Μπρέξιτ – αλλά δεν περίμενε να το επιθυμούν και οι άλλοι.

Η απόφαση της Γαλλίας να απομονώσει, για την ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο από τις επίσημες συζητήσεις για τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη έχει προκαλέσει τριγμούς στη Συντηρητική κυβέρνηση του Τζόνσον.

Η Γαλλία σήμερα διεξάγει σύνοδο στο Καλαί μεταξύ των υπουργών Γερμανίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Όμως, η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έμεινε εκτός της σημερινής συνόδου, μετά τη δημοσίευση της επιστολής του Τζόνσον μέσω του Twitter που εξόργισε τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν.

Το μόνο σίγουρο πως το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού στη χώρα, χρειάζεται συνεργασία και πρόθεση για συμβιβασμούς.

Η υπουργός Πρίτι Πατέλ παραδέχθηκε σήμερα ότι, «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να λύσει το θέμα του μεταναστευτικού μόνο του», αλλά παράλληλα προειδοποίησε ότι η «απροθυμία συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμα χειρότερες εικόνες στο κανάλι της Μάγχης τους ερχόμενους χειμερινούς μήνες».

«Παιχνίδι» ευθυνών για τη διπλωματική αποτυχία

Μπορεί η απόφαση των Γάλλων να αφήσουν εκτός των επίσημων συζητήσεων τη Βρετανία να ήρθε μετά από «φταίξιμο» του Μπόρις Τζόνσον, όμως στο εσωτερικό τα μάτια όλων έχουν στραφεί στην υπουργό.

Τα βρετανικά μέσα κάνουν λόγο για εσωκομματικές τριβές. Πολλοί θεωρούν, ότι το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει τώρα η χώρα οφείλεται στον τρόπο που η Πατέλ έχει χειριστεί γενικά το ζήτημα του μεταναστευτικού τα τελευταία δυο χρόνια, όπου και βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου εσωτερικών.

Είναι γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της οι αριθμοί των εισροών από το κανάλι της Μάγχης έχουν τριπλασιαστεί ξεπερνώντας φέτος τις 25.000, ενώ η επιμονή της για σκληρή εφαρμογή επαναπροωθήσεων έχει πυροδοτήσει τη διαμάχη στο εσωτερικό του κόμματος των Συντηρητικών. Μάλιστα, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που υποστήριξαν ότι και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «έχει χάσει την πίστη του» στην Πρίτι Πάτελ.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές της επιρρίπτουν ευθύνες στους συναδέλφους τους που «σαμποτάρουν» οποιαδήποτε πρόταση φέρνει στο τραπέζι. Πάντως, η Ντάουνινγκ Στριτ επιχείρησε να ηρεμήσει την κατάσταση στο εσωτερικό, ξεκαθαρίζοντας ότι «η υπουργός εσωτερικών έχει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Πρίτι Πατέλ διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για συνεργασία με τους γείτονες Γάλλους την ερχομένη εβδομάδα.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ