Πυκνώνουν οι εκρήξεις μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων. Η γερμανική αστυνομία κατέγραψε ρεκόρ περιστατικών το 2018. Δύσκολη η σύλληψη των δραστών για διάφορους λόγους.Οι δράστες ανατινάζουν μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων νωρίς το πρωί. Οι περίοικοι ξυπνούν τρομαγμένοι. Οι κλέφτες επιχειρούν να ανατινάξουν τα μηχανήματα για να αρπάξουν τα χαρτονομίσματα. Πολλές φορές τα καταφέρνουν και διαφεύγουν χωρίς κανείς να τους αναγνωρίσει. Κάτι παρόμοιο συνέβη πρόσφατα στην πόλη Γκίσεν στο κρατίδιο της Έσσης. Σε αυτή την περίπτωση το μηχάνημα βρισκόταν κοντά σε σπίτια.

Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς, ωστόσο όπως δηλώνει ο Γιορκ Ραϊνέμερ, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας στην κεντρική Έσση συχνά οι κίνδυνοι μιας τέτοιας επιχείρησης είναι τεράστιοι. Καταρχάς για τους ίδιους τους δράστες αλλά σε πολλές περιπτώσεις και για ανυποψίαστους διαβάτες. Συχνά όμως η τύχη είναι με το μέρος του και έτσι η αστυνομία το 2017 δεν κατέγραψε καμία ανατίναξη αυτόματου μηχανήματος με τραυματίες.

Όσον αφορά το 2018 η αστυνομία διαπιστώνει ότι δεν πέρασε βδομάδα που να μην καταγραφεί στη Γερμανία μια επιχείρηση ανατίναξης μηχανήματος αυτόματης ανάληψης χρημάτων. «Μετά από μια μικρή υποχώρηση των περιπτώσεων που καταγράφηκαν το 2017 και έφτασαν τις 268 μέσα στο 2018 καταγράφηκε ένα νέο ρεκόρ που φθάνει τις 350 περιπτώσεις» ανακοίνωση η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος στο Βισμπάντεν.

Μεγάλος επαγγελματισμός των δραστών

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος κατέγραψε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο συνολικά 311 περιπτώσεις. Οι δράστες κατάφεραν όμως να αρπάξουν τη λεία τους μόνο στις 122 περιπτώσεις. Οι περισσότερες ανατινάξεις μηχανημάτων καταγράφηκαν στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και ακολουθούν η Κάτω Σαξωνία, η Έσση, η Ρηνανία Παλατινάτο και το Βερολίνο. Δεν είναι σαφές το ακριβές ποσό της συνολικής λείας, συχνά όμως πρόκειται «για πολύ μεγάλα ποσά».

Ο τρόπος δράσης των δραστών είναι παρόμοιος. Αναζητούν μηχανήματα που βρίσκονται κοντά σε μεγάλους δρόμους ή αυτοκινητοδρόμους ώστε με γρήγορα αυτοκίνητα να διαφύγουν εύκολα αναπτύσσοντας υψηλές ταχύτητες. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα, όπου υπάρχει κατανομή εργασίας και μεγάλος επαγγελματισμός.

Οι ζημίες όμως που προκαλούνται είναι πολύ μεγαλύτερες σε κάθε περίπτωση από τη λεία των ληστών. Ούτε όμως και εδώ υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος οι περισσότεροι δράστες είναι εγκληματίες που διέρχονται ταξιδεύοντας μέσω Γερμανίας και δεν πρόκειται για άτομα που μένουν στη χώρα.

Η τάση όμως τέτοιων εγκλημάτων είναι αυξητική. Το 2008 είχαν καταγραφεί μόνο 33 περιπτώσεις, από τις οποίες οι 14 ήταν απόπειρες. Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι αρχές αναζητούν πιο ασφαλείς τρόπους φύλαξης των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων.

Καρολίν Έκενφελς

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ