Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια προς τους Έλληνες του εξωτερικού με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821.

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου μας θυμίζει τις αρετές και τις δυνατότητες του ελληνισμού όταν δίνει με ομοψυχία μάχες, ακόμη και άνισες. Τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη παραμένουν συγκλονιστικά: “Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα (…) ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση”.
Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη. Και γνωρίζουμε ότι πίσω από τις μεγάλες εθνικές αποτυχίες υπήρχε η διχόνοια, πίσω από τις μεγάλες εθνικές επιτυχίες υπήρχε η ενότητα.
Η πατρίδα μας κουράστηκε πολύ τα τελευταία χρόνια από την κρίση. Συνέβησαν πολλά και δυσάρεστα, ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Νέοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό και αυτό είναι ίσως το περισσότερο επώδυνο απ όλα, ότι φεύγουν τα παιδιά μας.
Η σκέψη μας επίσης είναι στραμμένη στη δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση Κύπρο, που εξακολουθεί να είναι διχοτομημένη 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.
Εσείς γνωρίζετε καλύτερα απ όλους μας τι θα πει ξενιτιά και πονέσατε μαζί μας σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Εχω την ελπίδα ότι ένας κύκλος έκλεισε και υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής πορείας, εφόσον πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και εργαστούμε μεθοδικά και επίμονα για την άρση των αιτίων που μας οδήγησαν στο οικονομικό αδιέξοδο. Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μάχη θα κριθεί τελικά σε εθνικό επίπεδο. Η εθνική συνεννόηση είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ