Η εθνολαϊκιστική κυβέρνηση Κόντε προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία σύγκρουσης με τη Γαλλία ενόψει του έντονου προεκλογικού αγώνα για τις Ευρωεκλογές. Η Γαλλία κατηγορεί την Ρώμη για επιθέσεις χωρίς προηγούμενο.Η Ιταλία έχει μπει ήδη στην προεκλογική περίοδο για την αναμέτρηση των Ευρωεκλογών του Μαΐου. Τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο προσπαθούν να βρουν συμμαχίες στην Ευρώπη και για τον λόγο αυτό συνάντησαν στο Παρίσι «τα κίτρινα γιλέκα». Τονίσθηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία δράσης. Προς το παρόν όμως το κίνημα που δημιούργησε ο Μπέπε Γκρίλο εκτός Ιταλίας δείχνει να είναι αρκετά απομονωμένο.

Η δε Λέγκα, η οποία στα γκάλοπ βρίσκεται στο 32%, συνεχίζει να παίζει το χαρτί του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, με κύριο στοιχείο τον αποκλεισμό των οικονομικών μεταναστών και την αμφισβήτηση του συνόλου της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η νέα σύγκρουση της Ρώμης με το Παρίσι. Η Γαλλία κατηγορεί την κυβέρνηση Κόντε για συνεχείς επιθέσεις χωρίς προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο τα Πέντε Αστέρια καταλογίζουν στον γάλλο πρόεδρο ακριβώς το ίδιο: ότι δεν χάνει ευκαιρία, δηλαδή, για να αναφερθεί απαξιωτικά στην Ιταλία και στην κυβέρνησή της.

Ο Μακρόν αντιπροσωπεύει την «παλιά Ευρώπη» σύμφωνα με τη Ρώμη

Μετά την προσωρινή ανάκληση χθες του γάλλου πρέσβη στην χώρα του για διαβουλεύσεις, η ένταση έχει κάπως μειωθεί. Τώρα, γίνεται αναφορά σε πιθανή διμερή συνάντηση για να επικρατήσει ο διάλογος με κύριο θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό, αλλά στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της Ρώμης συνεχίζει να θεωρεί ότι ο Μακρόν αντιπροσωπεύει την «παλιά Ευρώπη», και ότι δεν θέλει καμία απολύτως αλλαγή.

Όσο για την Ιταλία, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί και να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις. Η κυβερνητική συνεργασία της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια θα μπορούσε να τελειώσει ακόμη και πριν από τις Ευρωεκλογές διότι οι αιτίες υπόγειας και εμφανούς έντασης πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

Η Λέγκα επιθυμεί την σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας Τορίνο – Λυών και τα Πέντε Αστέρια όχι. Παράλληλα, σε λίγες ημέρες η Γερουσία θα πρέπει να εκφραστεί σχετικά με την παραπομπή σε δίκη του Ματτέο Σαλβίνι και οι πεντάστεροι δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αν θα τον στηρίξουν ή θα τον στείλουν ενώπιον των δικαστών. H δε οικονομική ύφεση στην οποία βρίσκεται η χώρα δημιουργεί επιπλέον έριδες διότι είναι δύσκολο η σημερινή κυβερνητική συμμαχία να καταλογίζει αιωνίως ευθύνες στις προηγούμενες, κεντροαριστερές κυβερνήσεις…

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ