Η φετινή χροKAZANTZAKIS1νιά, εκτός των άλλων μεγάλων και σπουδαίων επετείων, τιμά και την επέτειο των 130 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού Νίκου Καζαντζάκη.

Με αφορμή την επέτειο αυτή οργανώθηκε τη Δευτέρα 18η Φεβρουαρίου τ.έ. στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου μια λαμπρή Ημερίδα, ένα Διεθνές Συμπόσιο, αντάξιο του μεγέθους του ανεπανάληπτου αυτού Κρητικού λογοτέχνη.

Μια μεγάλη ομάδα ειδικευμένων στο έργο του Καζαντζάκη Πανεπιστημιακών Καθηγητών και Ερευνητών, προερχόμενη από διάφορα γεωγραφικά σημεία της υφηλίου, συμφώνησε να συναντηθεί στο Λονδίνο και να παρουσιάσει, σε μια ανοικτή στο ευρύ κοινό Ημερίδα, τα ευρήματά των ερευνών της.

Οι παρουσίες και οι παρουσιάσεις των ειδημόνων ήταν εξαιρετικά υψηλού πνευματικού επιπέδου και οπωσδήποτε προσέφεραν πολλή τροφή για τη σκέψη των ακροατών, οι οποίοι συμμετείχαν ελεύθερα με ερωτήσεις και παρατηρήσεις στο Συμπόσιο.

Επί της ουσίας προσεγγίσθηκαν από τους ομιλητές όλες οι πτυχές του πολυποίκιλου και πολυδιάστατου λογοτεχνικού έργου, μέρος του οποίου είναι ακόμα ανέκδοτο, του Νίκου Καζαντζάκη.

Η οργάνωση της Ημερίδας

Το πρόγραμμα της ημέρας ήταν πληρέστατο, αλλά τόσο ενδιαφέρον που κανείς πραγματικά δεν αισθάνθηκε καμιά κούραση. Όλοι ρουφούσαν με λαχτάρα τη γνώση, τις λέξεις, τις εμπειρίες, καθώς και την κοινωνία και την ανταλλαγή σκέψεων με τόσο άξιους ανθρώπους και επιστήμονες.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο ήταν διακριτικά στολισμένη με μεγάλες αφίσες, οι οποίες παρουσίαζαν φωτογραφίες από διάφορες στιγμές της ζωής του συγγραφέα και ποιητή, διανθισμένες με περίφημα ρητά και μνημειώδεις φράσεις από το πολύτιμο έργο του.ήταν συν-ευθύνη των Εκδόσεων Καζαντζάκη, με το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας και το Γραφείο Εκπαίδευσης (στο οποίο προΐσταται η ελλόγιμη κα. Βαρβάρα Καμπουρίδου) της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε όλους αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια για την αρτιότατη οργάνωση και επιτυχία του Συμποσίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ