Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα προσπαθεί να βρει λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά τις δυσκολίες. Αυτή την φορά έλαβε διερευνητική εντολή ο πρόεδρος της βουλής Ρομπέρτο Φίκο.Ο Φίκο ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» των Πέντε Αστέρων και ξεκινά νέο κύκλο επαφών. Αποστολή του να δει αν μπορεί να συνεργασθούν η κεντροαριστερά και το κίνημα Πέντε Αστέρων. «Ξεκινάμε από τα προεκλογικά προγράμματα και τα προβλήματα της χώρας», λέει ο πρόεδρος της βουλής.

Ωστόσο η κεντροαριστερά υπογραμμίζει ότι μπορεί να αρχίσει διάλογος με τα Πέντε Αστέρια, μόνον εάν πρώτα αποτύχουν οριστικά οι συνομιλίες τους με την Λέγκα. «Θα ακούσουμε με προσοχή όσα θα μας πει ο Φίκο αλλά ο ρόλος μας παραμένει εναλλακτικός στους πεντάστερους», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματτέο Ορφίνι. Ωστόσο ο υπουργός πολιτισμού της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, Ντάριο Φραντσεσκίνι, θεωρεί ότι «η κεντροαριστερά δεν πρέπει να απαντά μόνον αρνητικά». Η αριστερή μειοψηφία του κόμματος τάσσεται ανοικτά υπέρ του διαλόγου και οι δημοκρατικοί διχάζονται ως προς την μελλοντική τους πορεία και ταυτότητα.

Τα Πέντε Αστέρια απορρίπτουν συνεργασία με τον Μπερλουσκόνι

Από την μεριά του, ο γραμματέας της Λέγκα, Σαλβίνι, δηλώνει: «αν θέλουμε μέσα σε μια εβδομάδα μπορούμε να έχουμε νέα κυβέρνηση αλλά πρέπει να αφήσουν όλοι κατά μέρος τις μανίες πρωταγωνισμού». Η αναφορά είναι στον πολιτικό αρχηγό των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος ελπίζει να γίνει πρωθυπουργός.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων, βέβαια, συνεχίζει να απορρίπτει κάθε συνεργασία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώ ο πρώην Καβαλιέρε επιμένει ότι η συντηρητική παράταξη πρέπει να πάρει μέρος στην κυβέρνηση. Ιδίως μετά την νίκη της κεντροδεξιάς την περασμένη Κυριακή, στις τοπικές εκλογές της περιφέρειας Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία. Η χώρα πάντως συνεχίζει να βρίσκεται σε τέλμα.

Αν αποτύχει κάθε άλλη προσπάθεια, τέλος, υπάρχει και μια τελευταία δυνατότητα: μια κυβέρνηση με τεχνοκράτη πρωθυπουργό επιλογής του προέδρου της Δημοκρατίας για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να ξαναγίνουν εκλογές. Ίσως το φθινόπωρο.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ