Για ακόμα μία φορά ακριβά PCR τεστ για όλους τους ταξιδιώτες ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού. Η κυβέρνηση Τζόνσον εστιάζει στη μετάλλαξη Όμικρον.Από τις 04:00 τα ξημερώματα της Τρίτης μπήκαν σε ισχύ τα νέα ταξιδιωτικά μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης και φαίνεται πως δυσκολεύουν τόσο τους ταξιδιώτες όσο και τις αεροπορικές εταιρείες.

Πλέον λοιπόν, όσοι είναι άνω των 12 ετών και θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει όχι μόνο να υποδείξουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους, αλλά να υποβληθούν και σε PCR τεστ μέχρι τη δεύτερη ημέρα της παραμονής τους στη χώρα.

Συγκεκριμένα, το τεστ για την άφιξη, είτε PCR είτε RAPID, θα πρέπει να γίνει 48 ώρες πριν την πτήση, ενώ ο κάθε ταξιδιώτης θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα μέχρι να βγει το αρνητικό αποτέλεσμα του PCR, το οποίο κατά μέσο όρο κοστίζει περίπου 100 λίρες.

Και όλα αυτά για τους διπλά εμβολιασμένους. Οι ανεμβολίαστοι πρακτικά δεν μπορούν να επισκεφτούν το Ηνωμένο Βασίλειο για λίγες ημέρες, καθώς πρέπει μετά την άφιξή τους να παραμείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών και παράλληλα να υποβληθούν σε δύο PCR τεστ την δεύτερη και την όγδοη ημέρα.

Σημειώνεται, ότι εμβολιασμένος ή μη, όποιο τεστ βγει θετικό σημαίνει υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα.

Αντιδράσεις από τις αεροπορικές

Ο ταξιδιωτικός κλάδος σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των μέτρων, απαίτησε από τη βρετανική κυβέρνηση άμεση οικονομική βοήθεια, καθώς βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του.

Παράλληλα, επανέφερε το ζήτημα της επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στα PCR τεστ ή κάποια άλλη πρακτική μείωσης του κόστους των ταξιδιών.

Στόχος της κυβέρνησης Τζόνσον είναι να περιορίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντός των επόμενων εβδομάδων θα γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη στη χώρα.

Είναι αλήθεια, πως ήδη υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία και μάλιστα, με βάση την τάση, διπλασιάζονται κάθε τρεις ημέρες. Το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής, κανένα από τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης δεν έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο, δίνοντας ελπίδες ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά.

Για αυτό, η κυβέρνηση Τζόνσον δε δείχνει την πρόθεση να βάλει περισσότερα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα, βασιζόμενη για ακόμα μία φορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού με αναμνηστική δόση, που έχει φτάσει σχεδόν το 36% του πληθυσμού άνω των 12 ετών.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ