Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει μικρότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του.Την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει πως το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας εάν θεωρεί πως, σύμφωνα με τους κανόνες του, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και η Αμερική, δια του υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, διαμηνύει ότι συνεχίζει να ενθαρρύνει το Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα -παρότι θεωρεί πως το ελληνικό ζήτημα είναι «πρωτίστως ευρωπαϊκό»- το ΔΝΤ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέπει μικρότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του.

Την έκθεση παρουσίασε, στο πλαίσιο της επικείμενης Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού, Μορίς Όμπσφελντ, ο οποίος επανέλαβε την άποψη του ΔΝΤ πως είναι απαραίτητη η σε κάποιο βαθμό, αναδιάρθρωση του χρέους, συμπληρώνοντας πως τα ακριβή στοιχεία εξαρτώνται από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Στο 2,2% η ανάπτυξη

Συγκεκριμένα, το Ταμείο κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ, σε σχέση με το 2,8% της προηγούμενης πρόβλεψής του. Παρά τη μείωση, το ποσοστό παραμένει υψηλό σε σχέση με τις εκτιμήσεις άλλων διεθνών αλλά και εγχώριων παρατηρητών. Επισημαίνεται επίσης, ότι το 2016 έκλεισε τελικά με μηδενική ανάπτυξη, ενώ από την άλλη, για το 2018 προβλέπεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,7%, αν και για τη συνέχεια το Ταμείο εκτιμά ότι θα σημειωθεί επιβράδυνση.

Για την ανεργία προβλέπει ότι θα υποχωρήσει από 23,8% το 2016, σε 21,9% το 2017 και στο 21% το 2018.

Εκτιμά επίσης ότι το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, που το 2016 εμφάνισε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ και το οποίο θα περιορισθεί στο 0,3% του ΑΕΠ εφέτος, θα ισοσκελιστεί το 2018. Παρά τη σχετική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, λόγω της εσωτερικής υποτίμησης, και αυτή η εξέλιξη δεν θεωρείται επαρκής.

Όσο για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά πως από μηδενικός φέτος, θα φθάσει στο 1,3%, για πρώτη φορά μετά το 2012, και θα παραμείνει σε αυτό περίπου το επίπεδο την προσεχή διετία.

Ουάσιγκτον, Αθανάσιος Έλλις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ