Σε απόρθητο φρούριο εν μέσω θέρους μεταβάλλεται το κοσμικό θέρετρο Μπιαρίτς για τη συνάντηση κορυφής των G7 που ξεκινά σε λίγες μέρες. Οι κάτοικοι δυσανασχετούν, ορισμένοι δηλώνουν ότι θα φύγουν τις επίμαχες ημέρες.Ούτε σερφινγκ στα ψηλά κύματα, ούτε παιδιά στην παραλία να κάνουν πύργους στην άμμο. Η λουτρόπολη Μπιαρίτς κοντά στα ισπανικά σύνορα θα μετατραπεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής της ομάδας των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, σε ζώνη υψηλής ασφαλείας. Κάτοικοι, επιχειρηματίες και τουρίστες θα πρέπει να παραχωρήσουν την παράλια περιοχή κοντά στον Ατλαντικό στους υψηλούς προσκεκλημένους του προέδρου Μακρόν, την καγκελάριο Μέρκελ ή τον πρόεδρο Τραμπ. Η κεντρική παραλία θα σφραγιστεί, εν μέσω της θερινής σεζόν, ενώ ο σιδηροδρομικός σταθμός και το αεροδρόμιο θα κλείσουν για τους απλούς επιβάτες.

Αποκλεισμένη πόλη

Πριν από τη συνάντηση των G7 που ξεκινά την Κυριακή (24.08) η μουρμούρα των Biarrots, όπως ονομάζονται οι κάτοικοι της κοσμικής λουτρόπολης, είναι περισσότερο από εμφανής. «Θα φύγω από την πόλη κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής» λέει η Σοφία, που πουλά παγωτό στην ηλιόλουστη περατζάδα παράλληλα με το κύμα. Η Κριστίν Βαργκά, που πουλά χειροποίητα σαπούνια και μεταλλικά κουτιά με το λόγκο του G7, δεν είναι και πολύ σίγουρη, εάν θα ανοίξει το μαγαζί της που βρίσκεται σε σοκάκι της παλιάς πόλης. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί». Ένας δάσκαλος του σερφ στην Grande Plage λέει ξερά ότι όλο αυτό δυσκολεύει τη δουλειά του. Στο δημαρχείο κοντά στα ισπανικά σύνορα τα προβλήματα των ανθρώπων είναι γνωστά διότι έχουν ήδη γίνει πολλές ενημερωτικές συγκεντρώσεις.

Ο δήμαρχος Μισέλ Βενάκ διηγείται ότι ο πρόεδρος Μακρόν τον είχε παρακαλέσει προσωπικά να γίνει η συνάντηση κορυφής στην πόλη του. «Δεν υπάρχει δήμαρχος που να απαντούσε αρνητικά» λέει μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Μια τέτοια συνάντηση αυτού του διαμετρήματος δεν έχει ξαναγίνει εδώ και σε τελική ανάλυση το Μπιαρίτς θα έχει οικονομικό όφελος». Οι ανησυχίες εμπόρων και επιχειρηματιών είναι δικαιολογημένες, παραδέχεται ο Βενάκ. «Κάθε τόσο με ρωτούν εάν μπορεί να εκδηλωθούν κρούσματα βίας». Δεν είναι απορίας άξιο, γιατί πολλοί Γάλλοι έχουν ακόμη στη μνήμη τους τα βίαια επεισόδια με τα κίτρινα γιλέκα, κυρίως στο Παρίσι. «Το Μπιαρίτζ θα είναι γίνει η πιο ασφαλής πόλη της γης» διαβεβαιώνει ο δήμαρχος.

Διαδηλώσεις ακτιβιστών 30 χιλιόμετρα μακρύτερα

Ωστόσο η πόλη, παρά τη μαζική παρουσία αστυνομικών, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και εδικών αδειών πρόσβασης για πολλούς πολίτες, δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε οχυρό. Η δημοτική αρχή έκανε έκκληση κυρίως στους εστιάτορες και τους εμπόρους να ανοίξουν τα μαγαζιά τους παρά τις δυσκολίες. Οι πολέμιοι της συνάντησης κορυφής θα είναι κι αυτοί παρόντες, όχι στο Μπιαρίτς αλλά στη λιγότερο κοσμική πόλη Hendaye, 30 χιλιόμετρα μακριά από το Μπιαρίτς, στα σύνορα της Γαλλίας με την χώρα των Βάσκων. Αναμένονται 12.000 ακτιβιστές που θα διαδηλώσουν προς την ισπανική πόλη Ιρούν. Τοπικοί ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης αποκαλούν την επιλογή του Μπιαρίτς ως «μοναρχικό καπρίτσιο» και πετούν τα βέλη τους κατευθείαν στον Μακρόν. «Η G7 έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην γαλλική προεδρία και το Μπιαρίτς, αντίθετα το αντί-συμβούλιο κορυφής μας φορέθηκε από το κράτος» συνοψίζει το Κότε Εσενάρο.

Ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Hendaye, μιας πόλης 17.000 κατοίκων και πολλών παραθεριστών, δεν κρύβει ότι μίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και του είπε ότι η διοργάνωση μιας αντί-συνάντησης κορυφής στην καρδιά της χώρας των Βάσκων σε θερινή περίοδο δεν είναι καλή ιδέα. Τώρα όμως η πόλη δίνει τον καλύτερο εαυτό της για να περιφρουρήσει τη διαδήλωση του ερχόμενου Σαββάτου. «Εμπιστευόμαστε τις τοπικές οργανώσεις αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για τους ανθρώπους που θα έρθουν εδώ από αλλού», λέει κάνοντας αναφορά στα λεγόμενα μαύρα μπλόκα με ταραχοποιούς. Αλλά οι διοργανωτές των διαδηλώσεων διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να αναμετρηθούν με τα σώματα ασφαλείας.

Κρίστιαν Μπέμερ / dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ