Στη πόλη Ροστόφ της Ν. Ρωσίας ταξίδευσε η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, προσκεκλημένη του Βουλευτή της Κρατικής Δούμα, Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, κ. Ιβάν Σαββίδη, Συντονιστή ΣΑΕ, Περιφέρεια χωρών πρώην ΕΣΣΔ.

Η κ. Σαραντοπούλου παραβρέθηκε στις εκλογές της Ομοσπονδίας για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. αλλά και του συνεδρίου νεολαίας, το οποίο έλαβε χώρα με την συμμετοχή νέων από την Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Στον χαιρετισμό της προς τα μέλη της Ομοσπονδίας, η Γραμματέας του ΣΑΕ αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της ελληνικής παρουσίας, αλλά και στην θέση που κατέχει στην σύγχρονη κοινωνία ως ξεχωριστό, απαραίτητο κομμάτι μιας χώρας που διατηρεί σημαίνοντα ρόλο στην διεθνή πολιτική σκηνή. Ευχαρίστησε δε, τον κ. Σαββίδη για τον συνεχή αγώνα του στην προώθηση και διάδοση των ελληνικών αξιών και ιδεωδών.

Τόνισε ότι οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο ομόθρησκων λαών, μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας αποτελούν εγγύηση και για την ανοδική πορεία που ακολουθεί το ελληνικό στοιχείο, το οποίο, όπως είπε, παρά τις αντιξοότητες του παρελθόντος, κατόρθωσε να διατηρήσει ήθη και έθιμα, αξίες και Πίστη.

Επεσήμανε ότι η στήριξη κάθε δράσης της νέας γενιάς είναι σημαντική, αλλά και η παρότρυνσή της συμμετοχής τους στα κοινά των ελληνικών οργανώσεων δίνοντας τους όραμα για το μέλλον. Τόνισε δε, την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού ώστε να στηριχθούν και να αναπτυχθούν οι οργανώσεις, να χαραχθεί μια στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό από τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Δρ. Σαραντοπούλου στην ανάγκη στήριξης του Ελληνισμού από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας σε ότι αφορά την επίσπευση των διαδικασιών για την χορήγηση βίζας και υπηκοότητας. Επίσης, στην εξασφάλιση του αναγκαίου αριθμού δασκάλων ελληνικής γλώσσας, αλλά και στην διασφάλιση της καταβολής μισθών σε όσους ομογενείς δασκάλους ήδη εργάζονται, χτίζοντας την ελληνική ταυτότητα.

Αναφερόμενη στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δήλωσε ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο και μπορεί να προσφέρει στην έξοδο από την κρίση, μέσω της προσπάθειας ενίσχυσης των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, και ειδικότερα συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ, είχε σειρά επαφών με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας και της τοπικής κοινωνίας και στην Μόσχα. Ιδιαίτερη συνάντηση είχε με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην ρωσική πρωτεύουσα κ. Ι. Πλώτα, τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου κ. Ν. Παπακωνσταντίνου, αλλά και την διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου κα Δώρα Γιαννίτση, και ενημερώθηκε για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και για την πλούσια δράση του Πολιτιστικού Κέντρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ