Δυο περαστικοί έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς κοντά σε συναγωγή στην πόλη Χάλε. Περισσότεροι οι δράστες εκτιμά η αστυνομία. Ενδείξεις για ακροδεξιά κίνητρα. Δράστης φέρεται να είναι ο 27χρονος Γερμανός Στέφαν Μπ.Σήμερα, ανήμερα του Γιομ Κιπούρ (Γιορτή της Εξιλέωσης), μιας από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές των Εβραίων, δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς κοντά σε συναγωγή στην πόλη Χάλε. Την ώρα εκείνη περίπου 80 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στη συναγωγή. Η αστυνομία εκτιμά ότι δεν ήταν μόνο ένας ο δράστης αλλά περισσότεροι και σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται ότι τράπηκαν σε φυγή με αυτοκίνητο ενώ ένα άτομο συνελήφθη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel δράστης φέρεται να είναι ο 27χρονος Γερμανός Στέφαν Μπ.

Σύμφωνα με τον Μαξ Πριβορόσκι, πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας στην πόλε Χάλε, ένας άνδρας προσπάθησε να μπει στη συναγωγή. «Είδαμε από τις κάμερες ασφαλείας ότι ένας βαριά οπλισμένος άνδρας με κράνος και αυτόματο όπλο προσπάθησε να ανοίξει τις πόρτες μας. Ο άντρας έμοιαζε σαν αυτούς στις ειδικές δυνάμεις. Ευτυχώς οι πόρτες μας άντεξαν».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές αργότερα μπροστά από τη συναγωγή ο δράστης τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό. Τις έρευνες έχει αναλάβει τώρα η Γενική Εισαγγελία.

Ανησυχία και επιφυλακή στην Χάλε

Η πόλη Χάλε βρίσκεται σε γενική επιφυλακή. Η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή σε χώρους όπου είναι ασφαλείς ενώ η πυροσβεστική και τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα.

Εν τω μεταξύ όλες οι συναγωγές κυρίως στις γειτονικές πόλεις έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας τους ενώ ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στην Χάλε είχε αποκλειστεί με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Παράλληλα τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια κυρίως της κεντρικής Γερμανίας αλλά και στους αυτοκινητοδρόμους με κατεύθυνση την Τσεχία και την Πολωνία.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «φρικτά νέα» όσον αφορά τους δυο νεκρούς και συμπλήρωσε πως οι σκέψεις των μελών της κυβέρνησης είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων. Και ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας – Άνχαλτ Ράινερ Χάζελοφ δήλωσε σοκαρισμένος και έκανε λόγο για μια άνανδρη επίθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως «θα πρέπει να πολεμήσουμε τον αντισημιτισμό με κάθε τρόπο στη χώρα μας».

Την πράξη καταδίκασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες λέγοντας πως πρόκειται «για άλλη μια τραγική επίδειξη αντισημιτισμού».

DPA / KNA / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ