Σειρά συναυλιών σε Κολωνία, Βόννη και Βερολίνο ξεκινάει από σήμερα η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων με την Χορωδία της Deutsche Welle. Τα έσοδα θα διατεθούν στο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ για το κοινωνικό παντοπωλείο Καλαβρύτων.Δυο χορωδίες, ένας στόχος: να θυμίσουν με τη δύναμη της φωνής τους τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στα Καλάβρυτα 75 χρόνια μετά από τη σφαγή στην πόλη. Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και η Διεθνής Χορωδία της Deutsche Welle σε σειρά συναυλιών σε Κολωνία, Βόννη και Βερολίνο.

Το τραγούδι ως γέφυρα

Ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος από τις αρχές του χρόνου είναι πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Χορωδιών, εξήρε την προσπάθεια. «Οι συναυλίες είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ώθησης που μπορεί να δώσει το τραγούδι και της συγκίνησης που μπορεί να προκαλέσει. Δυο τόσο εξέχουσες χορωδίες που αποδέχτηκαν ένα τόσο δύσκολο γερμανοελληνικό θέμα συμβάλλουν αποφασιστικά στις διμερείς σχέσεις. Ο πολιτισμός σε αυτήν την περιπτώση γίνεται γέφυρα, μέσω της οποίας, ως κράτη αλλά και ως άνθρωποι μπορούμε να βρούμε τον δρόμο ο ένας προς τον άλλο» δηλώνει ο κ. Βουλφ. Οι συναυλίες είναι ένα πρότζεκτ συμφιλίωσης που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια όταν η Χορωδία της Deutsche Welle επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα.

Μιλώντας με κατοίκους και συγγενείς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων και επισκεπτόμενα το Μουσείο Ολοκαυτώματος, τα μέλη της χορωδίας διαπίστωσαν πόσο λίγο γνωστό είναι αυτό που συνέβη στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 σε σχέση με σφαγές σε άλλες πόλεις, όπως το Οραντούρ και το Λίντιτσε, και υποσχέθηκαν στον δήμαρχο της πόλης ότι φεύγοντας δεν θα ξεχνούσαν τα Καλάβρυτα.

Για την υπέρβαση, την συμφιλίωση

Και να που τώρα γίνεται πραγματικότητα. Με τη δύναμη της φωνής 80 χορωδών από την Ελλάδα, τη Γερμανία και 20 άλλων χωρών του κόσμου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τη θηριωδία των Καλαβρύτων μέσα σε πνεύμα συμφιλίωσης, υπέρβασης και συνεργασίας όλων των λαών αλλά κυρίως του γερμανικού και του ελληνικού. Η δημοσιονομική κρίση ύψωσε δυστυχώς τείχη προκαταλήψεων και παρεξηγήσεων.

Κορυφαία στιγμή των κοινών συναυλιών θα είναι το Ορατόριο για τα Καλάβρυτα που συνέθεσε ο Γερμανός συνθέτης Γκέρχαρντ Φόλκερτς και αφιέρωσε στη νέα γενιά Καλαβρύτων. Οι δυο χορωδίες σε παγκόσμια πρεμιέρα θα τραγουδήσουν δυο χορωδιακά κομμάτια: «Θυμάμαι» και «Ειρήνη» σε στίχους του Πάμπλο Νερούδα. «Δεν υπάρχει λήθη κύριες και κύριοι» θα τραγουδήσουν στις τρεις γερμανικές πόλεις οι δυο χορωδίες. Υπάρχει όμως συμφιλίωση. Συμφιλίωση που περνά από την αναγνώριση της ενοχής και οδηγεί στη προσέγγιση, τη φιλία, την υπέρβαση των διαφόρων. Για αυτές τις διαχρονικές αξίες θα τραγουδήσουν η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και η Διεθνής Χορωδία της Deutsche Welle.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ