Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή κατέβασε σήμερα τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018 και το 2019 σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις που είχε δημοσιεύσει το Νοέμβριο και το Φεβρουάριο.Η Κομισιόν προχώρησε επίσης σε αναθεώρηση προς το χειρότερο και των άλλων βασικών δεικτών της οικονομίας με εξαίρεση την ανεργία, η οποία θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται με ρυθμό καλύτερο του αναμενομένου.

Αντίθετα, οι σημερινές εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής διατηρούν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2018 και 2019, η οποία χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή ανάπτυξη, έστω κι αν αναμένεται μια μικρή επιβράδυνση του χρόνου.

Σε σχέση με την Ελλάδα, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,9% φέτος και 2,3% το 2019, ενώ στην προηγούμενη πρόβλεψη του Φεβρουαρίου εκτιμούσε ό,τι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,5% τόσο φέτος όσο και του χρόνου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, η αναθεώρηση προς τα κάτω έγινε εξαιτίας της ισχνής ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2017, η οποία αντανακλάται και στο 2018.

Στα ίδια επίπεδα η εξέλιξη του χρέους

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς δείκτες το 2018 η Ελλάδα θα εμφανίσει πλεόνασμα της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2019 θα είναι 0,2%. Και στις δύο περιπτώσεις οι προβλέψεις αναθεωρούνται προς το χειρότερο. Η πρόβλεψη για τη εξέλιξη του χρέους κινείται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη. Η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται με ρυθμό καλύτερο των προηγούμενων προβλέψεων. Έτσι το 2018 θα υποχωρήσει στο 20,1% του ενεργού πληθυσμού και το 2019 στο 18,4%.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ανέλθει φέτος στο 2,3% και του χρόνου στο 2,0%, ενώ στο σύνολο της ΕΕ το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,5% το 2018 και 2,2% το 2019.

Σε σχέση με την Ελλάδα ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε το στόχο για λήψη αποφάσεων σε σχέση με την έξοδο από το πρόγραμμα και το χρέος στο Εurogroup, στις 21 Ιουνίου, ενώ δήλωσε αισιόδοξος υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι όλες οι πλευρές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ