Οι Γάλλοι διαδηλώνουν από το πρωί στους δρόμους για τα ακριβά καύσιμα. Σε ένα από τα μπλόκα που έχουν στηθεί πανικόβλητη οδηγός παρέσυρε και σκότωσε διαδηλώτρια.«Η πιο κίτρινη ημέρα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Liberation τυπωμένος πάνω σε ένα κιτρινισμένο σχεδιάγραμμα της Γαλλίας. Χρώμα κίτρινο σαν τα γιλέκα των αυτοκινητιστών που διαμαρτύρονται σήμερα για τις αυξήσεις στα καύσιμα και όχι μόνο. Γύρω από τη σημερινή διαμαρτυρία συγκεντρώθηκαν τελικά και άλλες διεκδικήσεις -για την ανεργία, την καθίζηση της αγοραστική δύναμης της πλειοψηφίας, με άλλα λόγια τη φτώχεια.

Δεν κατάφερα να συμφιλιώσω τον γαλλικό λαό με τους ηγέτες του, ομολόγησε ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πριν από μερικές ημέρες. Μια δήλωση εν είδη συγγνώμης που συνοδεύθηκε από ορισμένα μέτρα βοήθειας, σαν αντιστάθμισμα των αυξήσεων στα καύσιμα, αλλά και στοχεύοντας στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Προφανώς όμως δεν έπεισε. Έτσι από τις έξι το πρωί ξεκίνησαν τις δράσεις τους τα «κίτρινα γιλέκα» με μπλόκα στην επαρχία αλλά και στις εισόδους στον περιφερειακό του Παρισίου. Συνολικά προβλέπονται 1500 δράσεις σε όλη την επικράτεια.

Διαδηλώτρια χτυπήθηκε θανάσιμα από οδηγό

Μια διαδηλώτρια έχασε στο μεταξύ τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από πανικόβλητη γυναίκα οδηγό που περνούσε από μπλόκο στην περιοχή Ποντ ντε Μποβουαζέν, βορείως της Γκρενόμπλ, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Το τραγικό περιστατικό επιβεβαίωσε στη συνέχεια με δηλώσεις του ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

«Ναι» στη διαμαρτυρία, «όχι» στα μπλόκα έχει δηλώσει η κυβέρνηση με απειλή παρέμβασης της αστυνομίας. Έτσι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εξέλιξη της ημέρας.

Με δεδομένο ότι το κίνημα γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μακριά από πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστές, και δεν έχει ακόμα αναδείξει κάποια φυσιογνωμία, η κυβέρνηση δεν έχει συνομιλητή και είναι κατευθείαν αντιμέτωπη με την οργή του λαού.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ