8ος Κύκλος Συναπαντημάτων Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 8ος κύκλος των Συναπαντημάτων Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη. Αυτή τη χρονιά η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη και η δραστήρια νεολαία της κάλεσαν τις νέες και τους νέους στις πόλεις της Νυρεμβέργης και της Κολωνίας.foto1

Τα Συναπαντήματα που έφεραν το σύνθημα „Δύο Πόλεις – Δύο Συναπαντήματα – Μια Νεολαία“ οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους της Νυρεμβέργης και της Κολωνίας, με στόχο να γνωρίσουν οι νέοι την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου καθώς και να προβληματιστούν με τις σύγχρονες προκλήσεις ενός νέου στην κεντρική Ευρώπη του σήμερα ανταλλάσσοντας απόψεις, ιδέες και προτάσεις. Επίσης ήταν στόχος η προετοιμασία για το ετήσιο μεγάλο επετειακό αντάμωμα τον Μάρτιο του 2014.

Εισηγητές και παρουσιαστές ήταν, όπως κάθε χρόνο, οι νέοι και οι νέες της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ που ερεύνησαν και παρουσίασαν με ιδιαίτερο τρόπο τα θέματα:

Χαράντας και Φωτίσια:
Έθιμα του γάμου και της βάπτισης σε διάφορες περιοχές στον Πόντουfoto2
Εισηγητές: Σοφία Δραγοτενλή, Ιωάννα Μακρίδου
 Σέρα – ο χορός των χορών;
Εισηγητές: Νικόλαος Αλβανίδης, Δημήτριος Καρτάλης
Ο.Σ.Ε.Π.Ε. – Η ομοσπονδία μας! Ελάτε να οργανωθουμε!
Προκλήσεις μιας ποντιακής ομοσπονδίας στον 21ο αιώνα
Εισηγητές: Χρίστος Λαμπριανίδης, Χρήστος Σαββίδης

Και αυτή τη χρονιά οι νέοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, καθώς και θέματα που αφορούν το μέλλον της ποντιοσίνης στην σύγχρονη κοινωνία, ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε ιδιαίτερο εργαστήρι, κατασκευάζοντας πανό με ιστορικά και πολιτιστικά συνθήματα που προτάθηκαν από τους ίδιους τους νέους.

Οι νέες και οι νέοι, καλά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για τον ετήσιο κύκλο των συναπαντημάτων, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο της ποντιακής νεολαίας και το όραμα που πρεσβεύει, συζήτησαν διεξοδικά για τα ζητήματα που foto3τους αφορούν, ανέδειξαν τρόπους για την καλύτερη συνεργασία και πρότειναν δραστηριότητες για την ενδυνάμωση και την στήριξη των συλλόγων τους. Οι νέοι είναι έτοιμοι να λάβουν υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό και να δραστηριοποιηθούν ανάλογα, για να κτίσουν τις βάσεις του οργανωμένου ποντιακού χώρου του αύριο.

Όλες οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στην ιστοσελίδα της ΟΣΕΠΕ (www.osepe.de) και θα χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές δραστηριότητες της ομοσπονδίας και της ποντιακής νεολαίας της.

 

Ιωάννα Μακρίδου
Γραμματέας
Σ/Ε ΟΣΕΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ