Στις Βρυξέλλες δεν καταλάγιασε η διαμάχη για το ουκρανικό, αλλά τουλάχιστον ΝΑΤΟ και Ρωσία διατύπωσαν τις απόψεις τους. Σήμερα, στον ΟΑΣΕ, ο επόμενος γύρος διαλόγου.Στον ΟΑΣΕ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, περνά η σκυτάλη διαπραγματεύσεων Δύσης-Ρωσίας για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Από το 1995 αυτή η πλατφόρμα διαλόγου εργάζεται για τον αφοπλισμό και τη συνεργασία, αλλά οι αποφάσεις της δεν είναι δεσμευτικές. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο και μοναδικό διακρατικό οργανισμό, στο οποίο ανήκουν μαζί ΗΠΑ και Ρωσία, και υπό αυτήν την έννοια έχει ιδιαίτερη σημασία. Την προεδρία γι αυτό το διάστημα έχει η Πολωνία. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζβίγκνιεφ Ράου δήλωσε ότι στόχος της δικής του προεδρίας είναι να στηριχθούν διαδικασίες επίλυσης διενέξεων με τα μέσα που διαθέτει ο ΟΑΣΕ, αλλά πάντα στη βάση της αρχής της ουδετερότητας.

Γκρούσκο: «Στρατηγική Ψυχρού Πολέμου»

Οι διαπραγματεύσεις χθες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας διάρκειας 4 ωρών δεν απέφεραν κάτι το χειροπιαστό, ούτε συνέβαλαν στη μετακίνηση θέσεων από πλευράς Ρωσίας, εξάλλου κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο.Αλλά τουλάχιστον, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ πρότεινε να συνεχιστούν οι συνομιλίες γύρω από την εγκατάσταση πυραύλων και από τις δύο πλευρές στην Ευρώπη, χωρίς η ρωσική πλευρά να είναι σε θέση να αποφασίσει. Ο Ρώσος διαπραγματευτής Αλεξάντερ Γκρούσκο κατηγόρησε τη συμμαχία ότι δεν ανταποκρίθηκε στη δική του πρόταση για αποκλιμάκωση.

«Το ΝΑΤΟ εμμένει στην στρατηγική του Ψυχρού Πολέμου έναντι της Ρωσίας, περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» τόνισε στη συνέντευξη τύπου.Για πολλοστή φορά η Δυτική Συμμαχία κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, περίπου 100.000 στρατιώτες, από τα ουκρανικά σύνορα. «Κάθε χρήση βίας στη χώρα θα ήταν ένα σοβαρό και βαρύ σφάλμα της Ρωσίας» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ. «Θα είχε σοβαρές συνέπειες και η Ρωσία θα έπρεπε να πληρώσει υψηλό τίμημα».

«Δεν είναι ευπρόσδεκτη η Ρωσία»

Οι Ρώσοι διπλωμάτες προέβαλαν και πάλι την αξίωση, το ΝΑΤΟ να σταματήσει την προς Ανατολάς επέκταση, για να εισπράξουν την απάντηση ότι κανείς δεν μπορεί να υποδείξει σε κυρίαρχες χώρες την πολιτική τους. Ήδη από το 2008 το ΝΑΤΟ πρότεινε στην Ουκρανία και τη Γεωργία την προοπτική ένταξής τους. Μετά από αυτό όμως η Ρωσία κατέλαβε τμήματα της Γεωργίας και το 2014 την Κριμαία. Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει να πυροδοτεί συγκρούσεις.

«Η Ρωσία» είπε, «διατηρεί δυνάμεις στη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, στην Κριμαία. Αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται εκεί χωρίς τη συναίνεση των κυβερνήσεων αυτών των χωρών. Δεν έχουν προκληθεί και δεν είναι ευπρόσδεκτες. Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να αποσύρει το στρατό της και να σεβαστεί την κυριαρχία και ακεραιότητα της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας». Περισσότερα στις σημερινές διαπραγματεύσεις στη Βιέννη, στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Μπερντ Ρίγκερτ

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ