Η Όμικρον αλλά και η φτώχεια χαλούν τα σχέδια των Νοτιοαφρικανών να φορέσουν τα καλά τους ρούχα και να γιορτάσουν Χριστούγεννα. Το ποσοστό των εμβολιασμών παραμένει χαμηλό.Πώς θα είναι τα Χριστούγεννα στη χώρα που φέρεται να εντοπίστηκε πρώτα η παραλλαγή Όμικρον; Ναι μεν σύμφωνα με νοτιοαφρικανική μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στο 80% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο, δεν χρειάστηκε περίθαλψη στα νοσοκομεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος, κυρίως στο επίκεντρο της νέας παραλλαγής στο Γιοχάνεσμπουργκ και την Πραιτόρια, μπορεί και θέλει να γιορτάσει ανέμελα, όπως πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Καλύτερα στο σπίτι»

Για τους περισσότερους Νοτιοαφρικάνους τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να φορέσουν τα καινούργια τους ρούχα και να ξενυχτήσουν, αλλά η Όμικρον τους τα χάλασε. Η 48χρονη Σμανγκέλε Ζουλού από το Σοβέτο λέει στην Deutsche Welle ότι συνήθως κάνει συναρπαστικά σχέδια για τις γιορτές, αλλά «για μένα είναι μαύρα Χριστούγεννα τα φετινά επειδή δεν έχουμε τίποτα. Μόνο φτώχεια. Και ο Covid κάνει την κατάσταση χειρότερη. Θα ήταν για μας καλύτερα να μείνουμε στο σπίτι για να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων». Όπως πολλοί άλλοι και ο Νλανγκανίζο Ζικόντε, 32 χρονών, αποφάσισε φέτος να αγνοήσει πλήρως τον ερχομό των Χριστουγέννων. Πέρυσι είχε σχέδια για εξόδους με φίλους και νια γιορτάσει μέχρι τελικής πτώσεως. Η κατάσταση όμως τον επανάφερε στην πραγματικότητα με περιοριτικά μέτρα όταν έκανε την εμφάνισή της η παραλλαγή Δέλτα. Τώρα με την Όμικρον είναι σαν να απλώνεται ο ιός σαν πυρκαγιά και έτσι λέει, ότι δεν θα χάσει τον χρόνο του με σχέδια επί χάρτου. Από οικονομικής άποψης η χώρα, που τέτοια εποχή έσφυζε από τουρίστες, έχει νεκρώσει. Στο Σοβέτο, όπου υπάρχει το σπίτι που ζούσε ο Νέλσον Μαντέλα, οι δρόμοι είναι άδειοι.

Αρνητές και εμβολιασμένοι

Εκεί κοντά ο Σάκα Ζουλού φτιάχνει και πουλά χειροτεχνήματα με δέρμα από αγελάδα. «Η κατάσταση είναι κακή, δύο, τρεις εβδομάδες, ένας μήνας, έξι εβδομάδες χωρίς καμιά πώληση, καμιά, ούτε μια. Με τη παραλλαγή Όμικρον δεν κουνιέται τίποτα», λέει. Υπάρχουν όμως και στη Νότια Αφρική αρνητές. Ο Ταμπίσο Μπόνγκο, 24 χρονών, φανατικός παίκτης ποδοσφαίρου, υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει. Περιγράφει την Όμικρον σαν μια τακτική κατατρομοκράτησης από την κυβέρνηση για να συγκρατήσει τον κόσμο και να μην γιορτάσει όπως παλαιότερα. Ωστόσο επειδή οι φίλοι του φοβούνται τη νέα παραλλαγή, θα περιορίσει τις εξόδους του τα Χριστούγεννα.

Εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί εμφανίζονται πιο χαλαροί. Όπως η Σιτέλε Μαζβί, υπάλληλος σε ιδιωτική εταιρεία στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Προσωπικά δεν φοβάμαι πια τον κορωνοϊό. Ίσως επειδή έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων ή επειδή πολλοί γύρω μου έχουν εμβολιαστεί. Εγώ έκανα και τη δεύτερη δόση και αισθάνομαι ασφαλής». Είναι όμως πράγματι ασφαλής; Το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα βρίσκεται στο 26% και την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο κυμάνθηκε πάνω από 21.000.

Κουμάτο Τούσο

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ