Τα περιθώρια ελιγμών του Αλ. Τσίπρα μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, η οριακή κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο και η ομιλία του προέδρου Βούτσιτς στο Κόσοβο για το μέλλον της περιοχής είναι τα θέματα.Μετά το τέλος των μνημονίων η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, λιγότερες περικοπές συντάξεων και περισσότερες θέσεις εργασίας, όμως πόσο μεγάλα είναι τα περιθώρια ελιγμών της; διερωτάται η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Δύσκολη νέα αρχή»: Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Η αστερόεσσα πλάι πλάι με την ελληνική σημαία και μπροστά τους ο χαμογελαστός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ορισμένοι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ έτριβαν πιθανότατα τα μάτια τους, μιας και για αρκετά χρόνια ο αντιμερικανισμός ήταν κομμάτι του DΝΑ της ελληνικής Αριστεράς. Στην ΔΕΘ ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως "τόπο σταθερότητας" στην ανατολική Μεσόγειο. Ο αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε επενδύσεις αμερικανικών εταιριών στην Ελλάδα. Επενδύσεις τις οποίες η χώρα χρειάζεται αν θέλει να γίνουν πραγματικότητα οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για μια οικονομική "αναγέννηση".

Το πόσο στενά είναι τα περιθώρια της κυβέρνησης φάνηκε ήδη τη Δευτέρα όταν οι ελεγκτές των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα για πρώτη φορά με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Από εδώ και στο εξής οι δανειστές θα βάζουν ανά τρίμηνο στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά ξεκινώντας αύτη τη φορά από τον προϋπολογισμό για το 2019. Υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά θα λαμβάνει κάθε χρόνο μέχρι το 2022 ένα δις ευρώ. Με το ποσό δείχνει να υπολογίζει ήδη ο Αλέξης Τσίπρας. Ένας από τους στόχους του πρωθυπουργού είναι να μην χρειαστεί να εφαρμόσει τις αμφιλεγόμενες περικοπές συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2019 είναι χρονιά εκλογών στην Ελλάδα».

Spiegel: «Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι προσφυγικοί καταυλισμοί στο Αιγαίο»

Όλο και πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά, γράφει το Spiegel Online επιγράφονταν σχετικό άρθρο «Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι προσφυγικοί καταυλισμοί στο Αιγαίο». Η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού σημειώνει: «Σύμφωνα με το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσα, στους καταυλισμούς ζουν σήμερα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως τα προσφυγικά κέντρα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω είναι σε θέση να φιλοξενήσουν μόλις 6.400 ανθρώπους. Όταν τον Μάρτιο του 2016 τέθηκε σε ισχύ η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στα ελληνικά νησιά ζούσαν περίπου 5.800 πρόσφυγες και μετανάστες. Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Μόρια, όπου βρίσκονται περίπου 8.800 πρόσφυγες, ενώ υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μόλις 3.000 ανθρώπων. Ο αρμόδιος υπουργός μιλά για "οριακή κατάσταση" και αναφέρει ότι από την Πρωτομαγιά μέχρι τα τέλη Αυγούστου μεταφέρθηκαν 3.950 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στο ίδιο διάστημα έφθασαν από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο 5.450 άτομα».

NZZ: «Περιορισμένα τα περιθώρια επίλυσης στο Κοσσυφοπέδιο»

«Μια μεγάλη και ιστορική ομιλία ανακοίνωσαν τα μέσα ενημέρωσης στο προοίμιο της επίσκεψης του σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς το Σάββατο στο Κοσσυφοπέδιο. Θέμα της ομιλίας οι μελλοντικές σχέσεις Σέρβων και Κοσοβάρων. Εν τέλει όμως η, μετ΄ εμποδίων, ομιλία Βούτσιτς, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσας δεν ήταν ούτε μεγάλη ήταν ούτε ιστορική. Όπως συμβαίνει συχνά με τον σέρβο πρόεδρο ήταν εν τέλει ένα διφορούμενο μείγμα μηνύματος ειρήνης και σερβικού πείσματος. Μερικές χιλιάδες Σέρβοι που μεταφέρθηκαν από τα γύρω χωριά για να παρακολουθήσουν την ομιλία χειροκρότησαν χλιαρά. Η πρόταση Βούτσιτς για μια αλλαγή συνόρων με σκοπό την βελτίωση των σχέσεων με την Πρίστινα προκαλεί φόβο και γεννά προσδοκίες στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Όπως όμως ισχυρίστηκε ο σέρβος πρόεδρος το ζητούμενο για εκείνον δεν είναι τα σύνορα, αλλά να διασφαλίσει στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου μια καλύτερη ζωή και περισσότερα δικαιώματα. Οι πιθανότητες για μια συμφωνία με τους Αλβανούς είναι ωστόσο περιορισμένες. Η ομιλία στην Μιτρόβιτσα δείχνει για μια ακόμα φορά ότι ο Βούτσιτς είναι μεν ένας δυναμικός πολιτικός, δεν διαθέτει όμως την προσωπικότητα του πολιτικού που χρειάζονται οι Σέρβοι και η περιοχή».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ