Δύσκολη προβλέπεται η ανάληψη των βασιλικών καθηκόντων για τον Κάρολο, αφού είναι σχεδόν ακατόρθωτο «να γεμίσει τα παπούτσια» της «αναντικατάστατης» μητέρας του.Το Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα υποκλίνεται και υποδέχεται τον Βασιλιά Κάρολο Γ’. Μάλιστα, η προσφώνησή του ήταν και η πρώτη απόφαση του νέου Βασιλιά καθώς θα μπορούσε να επιλέξει οποιοδήποτε από τα τέσσερα ονόματά του: Κάρολος, Φίλιππος, Αρθούρος, Γεώργιος.

Χθες, ο θάνατος της μητέρας του Βασίλισσας Ελισάβετ σκόρπισε τη θλίψη στη χώρα. Ωστόσο τώρα οι απαραίτητες διεργασίες διαδοχής της πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση.

Το πρωτόκολλο και η πρώτη μέρα μετά το θάνατο της Βασίλισσας

Ο Βασιλιάς Κάρολος και της Καμίλα έφτασαν στο Λονδίνο, μετά την επίσκεψή τους στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Επισημαίνεται, ότι η Καμίλα πλέον αποκτά τον τίτλο Βασίλισσα Σύζυγος (Queen Consort) αφού αυτό ήταν η επιθυμία της Βασίλισσας.

Η ημέρα σήμερα γεμάτη τελετές προς τιμή της 96χρονης Ελισάβετ. Στις 12:00 τοπική ώρα οι καμπάνες στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, στο Καθεδρικό του Αγίου Παύλου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, αλλά και σε εκκλησίες σε όλη τη χώρα σήμαναν στη μνήμη της. Στις 13:00 τοπική ώρα, 96 κανονιοβολισμοί -όσα και τα χρόνια της Βασίλισσας– ήχησαν στην πρωτεύουσα, όπως έγινε και νωρίτερα στην Αυστραλία.

Το απόγευμα στις 18:00 τοπική ώρα θα τελεσθεί λειτουργία στο Καθεδρικό του Αγίου Παύλου, παρουσία της Λιζ Τρας και άλλων κορυφαίων πολιτικών προσώπων. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η συνάντηση του νέου Βασιλιά με την νέα πρωθυπουργό.

Επίσης το απόγευμα θα προβληθεί το πρώτο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Βασιλιά Καρόλου Γ’ προς τον βρετανικό λαό και τα μέλη της Κοινοπολιτείας.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πρωτόκολλο των επόμενων ημερών δεν έχουν γνωστοποιηθεί, αφού δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί – κάτι το οποίο προβλέπεται να συμβεί σήμερα, εντός της ημέρας. Αύριο, Σάββατο, στο παλάτι του St. James, ο Κάρολος θα ανακηρυχθεί και επίσημα Βασιλιάς στην προκαθορισμένη Τελετή Διαδοχής (Accession Council). Η επίσημη τελετή στέψης του όμως ενδέχεται να καθυστερήσει περισσότερο από 6 μήνες.

Η δύσκολη συνέχεια του Στέμματος

Πρόκειται για μία δύσκολη ανάληψη καθηκόντων για τον Κάρολο. Πολύ πριν τη διαδοχή, γυρνώντας πίσω στον θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, στη συλλογική συνείδηση του κόσμου θεωρείται εν μέρει υπεύθυνος για τη δυστυχία της, καθώς από τότε διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις με την πλέον Βασίλισσα Σύζυγο Καμίλα.

Παράλληλα, θεωρείται ανίκανος να καλύψει τη σκιά της μητέρας του και να κρατήσει ζωντανή την μοναρχία. Δεν είναι τυχαίο πως δημοσιογράφοι, οι οποίοι παρακολουθούν για χρόνια τη βασιλική οικογένεια, δηλώνουν σήμερα ότι ο Κάρολος είναι «δύσκολο να γεμίσει τα παπούτσια της μητέρας του». Λόγος δεν είναι μόνο η έντονη προσωπικότητά της και η εμβληματική βασιλεία της για 70 χρόνια, αλλά και η δική του προσωπικότητα.

Ενδεικτικό παράδειγμα, η δημοσκόπηση που είχε γίνει για λογαριασμό του Independent τον Απρίλιο, με το 42% των Βρετανών να εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να υποχωρήσει και να παραδώσει το Στέμμα απευθείας στον Γούιλιαμ. Μόλις το 24% δήλωσε ότι επιθυμεί τον Κάρολο για Βασιλιά του.

Η στάση του σε προηγούμενες δηλώσεις του να αποστασιοποιηθεί μάλιστα από την πολιτική ζωή, δηλώνοντας «δεν είμαι δα και τόσο χαζός», δείχνει πόσο διαφορετικός θα είναι ο τρόπος βασιλείας του, αλλά και ο τρόπος που θα τον αντιμετωπίζουν οι υπήκοοί του.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ