Οι αεροπορικές επιδρομές στη βορειοδυτική Συρία έχουν τρέψει σε φυγή πάνω από 235.000 ανθρώπους. Πολλοί αναγκάζονται να περάσουν τον χειμώνα σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.Ο Χουσείν Μπέρο θα περάσει τον χειμώνα στο αντίσκηνο, σε καταυλισμό της επαρχίας Ιντλίμπ. Μαζί του είναι τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του. Μεγάλα κομμάτια ύφασμα καλύπτουν το πάτωμα της σκηνής, αλλά δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα νερά της βροχής και το τσουχτερό κρύο. “Το χειρότερο είναι οι λάσπες”, λέει ο ίδιος. “Η σκηνή δεν έχει μόνωση, τα νερά μπαίνουν μέσα, κοιμόμαστε και στάζει παντού. Και βέβαια δεν υπάρχουν τουαλέτες…”

Ο δρόμος μπροστά από τη σκηνή του Χουεσίν Μπέρο είναι μέσα στη λάσπη. Τα νερά λιμνάζουν στον καταυλισμό. Στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο τα αντίσκηνα από λευκό αδιάβροχο πανί. “Θα ήθελα να γυρίσω σπίτι με την οικογένειά μου. Αλλά είναι πολύ επικίνδυνο, αυτή η σκηνή είναι η ασφάλειά μας, είμαστε στα χέρια του Θεού…” λέει ο Σύρος πρόσφυγας. Το βράδυ οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν. Για τον Χουσείν Μπέρο υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ζεστάνει λίγο το αντίσκηνο: “Ανεβαίνουμε στο βουνό και μαζεύουμε ξύλα, τουλάχιστον να ζεσταθούν λίγο τα παιδιά. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει…”

Θέρμανση με …φλούδες φυστικιού

Αλλά ακόμα και τα ξύλα σπανίζουν πλέον στην περιοχή. Στην πόλη Αλ Ντάνα ένας επινοητικός νεαρός, ο Σαντίκ Άλβαν, ανακάλυψε μία εναλλακτική μέθοδο και κατασκευάζει μία σόμπα που θερμαίνεται με …φλούδες από φυστίκια. “Ανοίξαμε καταστήματα για να πουλήσουμε τις σόμπες”, λέει ο ίδιος. “Ήρθε ένας να αγοράσει, μετά έφερε τον ξαδερφό του, τον αδερφό του, τους γείτονες… Κι έτσι όλοι ήθελαν να πάρουν μία τέτοια σόμπα”.

Ο Σαντίκ κατασκεύασε τις σόμπες με έναν συγκολλητήρα, μια ακονιστική μηχανή κι ένα τρυπάνι. Ένας από τους πελάτες του, ο Αμπού Ουαλίντ, λέει: “Αγόρασα μία τέτοια σόμπα και φαίνεται καλή, ζεσταίνει το σπίτι και δεν βγάζει αναθυμιάσεις. Κάνω και οικονομία στην καύσιμη ύλη…”

Ακριβή η καινοτομία για τους πρόσφυγες…

Φλούδες φυστικιού αντί για ακριβό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο; Η ιδέα του Σαντίκ Άλβαν ίσως βοηθήσει μερικούς συμπατριώτες του να βγάλουν τον χειμώνα. Αλλά για όσους έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα, αυτή η καινοτομία είναι πολύ ακριβή: η σόμπα στοιχίζει 150 δολάρια. Πολλά χρήματα για τον Χουσείν Μπέρο και την οικογένειά του. Στα 51 του χρόνια, ο οικογενειάρχης από την επαρχία Ιντλίμπ θα συνεχίσει να ανεβαίνει στα βουνά για να βρει λίγα ξύλα και να ζεστάνει την παγωμένη σκηνή του.

Ιζαμπέλ Γκοτόβατς (ARD)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ