Τα μαύρα σύννεφα της αβεβαιότητας θα συνεχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους πάνω από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και την ερχόμενη χρονιά. Τι σημαίνει αυτό για απασχόληση, επιχειρήσεις και κατανάλωση;Οι εμπορικοί πόλεμοι και η συνακόλουθη αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και το δράμα του Brexit συνεχίζουν να βάζουν απότομο φρένο στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Η συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια σε διαδοχικά ρεκόρ εξαγωγών μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συμπαρασύρεται σε σημαντικό βαθμό από τη γενικευμένη αβεβαιότητα των τελευταίων ετών. Το δε 2020 δεν αναμένονται καταρχάς θεαματικές αλλαγές. «Θα είναι μια εν γένει δύσκολη χρονιά. Η Γερμανία δεν θα μείνει αλώβητη», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της LBBW Ούβε Μπούρκερτ.

Στην αγορά εργασίας πάντως δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές. Παρά την πρόσφατη επιβράδυνση των ρυθμών μείωσης της ανεργίας, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας Ντέτλεφ Σέλε εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος. «Εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται για κρίση αλλά για παροδικό φαινόμενο», όπως λέει.

Η κατανάλωση παραμένει βασικός πυλώνας

Παρά την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας που προανήγγειλαν τελευταία μεγάλες επιχειρήσεις όπως η BASF, η Thyssenkrupp ή η Deutsche Bank, οι «σοφοί της γερμανικής οικονομίας (ανεξάρτητο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης) προβλέπουν για το 2020 οριακή μόνον αύξηση της ανεργίας από το 5 στο 5,1%. Και αυτό διότι πολλές μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναζητούν εναγωνίως εξειδικευμένο προσωπικό.

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις και σε ό,τι αφορά την κατανάλωση που θα παραμείνει βασικός πυλώνας ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε συνάρτηση με τα σχετικά χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών, τροφοδοτώντας την κατανάλωση.

Για τη γερμανική βιομηχανία, αντίθετα, οι εκτιμήσεις δεν είναι το ίδιο αισιόδοξες. Αντιθέτως. Οι εν εξελίξει εμπορικοί πόλεμοι που δεν αποκλείεται να κλιμακωθούν περαιτέρω, σε συνδυασμό με την ατέρμονη διελκυστίνδα του Brexit επιβαρύνουν τα μάλα τις επιχειρήσεις που διακινούν τα προϊόντα τους στις αγορές του εξωτερικού. Η ασθμαίνουσα παγκόσμια οικονομία προκαλεί ανασφάλεια με αποτέλεσμα να υποχωρεί αισθητά ο αριθμός παραγγελιών και να συρρικνώνεται συνακόλουθα η βιομηχανική παραγωγή.

Μείωση βιομηχανικής παραγωγής

Σύμφωνα με τον βιομηχανικό σύνδεσμο BDI, το 2019 η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία θα καταγράψει συνολική μείωση της τάξης του 4%. Η δυσμενής εξέλιξη αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως την αυτοκινητοβιομηχανία ή τη βιομηχανία χημικών προϊόντων. «Αποφασιστικής σημασίας θα είναι εάν θα υπάρξει προσεχώς αποκλιμάκωση της διεθνούς κατάστασης», σχολιάζει ο οικονομολόγος της DZ-Bank Μίχαελ Χόλσταϊν.

Η διαφαινόμενη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης δεν αποκλείεται να προκαλέσει όμως επιπρόσθετα προβλήματα και στον δοκιμαζόμενο από τα αρνητικά επιτόκια τραπεζικό τομέα. Ενδεχομένως οι τράπεζες να αναγκαστούν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους για το worst case scenario που θέλει τους πελάτες να μην μπορούν πλέον να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Ο πρόεδρος των ταμιευτηρίων της Βαυαρίας Ούλριχ Νέτσερ προειδοποίησε πρόσφατα ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης θα οδηγήσει πιθανότατα σε αύξηση των κόκκινων δανείων σε περιφερειακά τραπεζικά ιδρύματα. «Το ερώτημα που θα προκύψει είναι: πόσο βαριά θα είναι η εξέλιξη;».

Κώστας Συμεωνίδης (dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ