Portrait

Προσωπικές εμπειρίες.

Κώστας ΙατρίδηςKostas Iatridis
Mitglied des Ausländerbeirates Bad Homburg v.d. Höhe

  • Ich bin Ausländer und gleichzeitig Bürger dieses Landes.
  • Εδώ είμαι αλλοδαπός.
  • Σκέψεις με την ευκαιρία των εκλογών.

Είμαι και εγώ ένας Έλληνας μετανάστης, αλλοδαπός. Με λένε Κώστα Ιατρίδη. Είμαι και μέλος στο Συμβούλιο Αλλοδαπών εδώ στην πόλη μας. Ζω εδώ στη Γερμανία, με τη γυναίκα μου την Ιωάννα, από το 1980. Αρχικά ήμαστε στην πόλη Fürth Φύρτ, της Νυρεμβέργης. Εκεί δίδασκα την ελληνική γλώσσα στα Ελληνόπουλα, μέσα στα Γερμανικά σχολεία.

Από το 1986 είμαστε εδώ στην όμορφη πόλη, το Μπατ Χόμπουργκ/ Bad Homburg που έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα μας. Μας αρέσει εδώ τόσο, όσο και στο Άστρος. Εκεί στην Αρκαδία, στην Πελοπόννησο, στο γενέθλιο τόπο μας. Συνεχίζουμε να τον αγαπάμε και πολύ συχνά τον επισκεφτόμαστε. Παραμένει στην καρδιά μας. Το θεωρούμε αυτονόητο και φυσικό !! Και οι δύο μας κατέχουμε την ελληνική ιθαγένεια. Έχουμε μόνο το ελληνικό διαβατήριο.

Τα παιδιά μας έχουν ήδη ενηλικιωθεί. Φροντίσαμε να βρισκόμαστε δίπλα τους στη διάρκεια της παιδικής και της εφηβική τους ανάπτυξης. Με αγώνα φροντίσαμε να τα βοηθήσαμε να οικοδομήσουν τη δική τους προσωπικόητα και να σπουδάσουν. Τώρα ακολουθούν το δρόμο της καρδιάς τους. Πετούν με τα δικά τους φτερά. Παρακολουθούμε την πορεία τους.

Εξαιρετικές εμπειρίες έχουμε βιώσει εδώ στη Γερμανία.

Ανεμπόδιστα μιλάμε εδώ τη γλώσσα μας και την σπουδάζουμε. Ελεύθερα γιορτάζουμε τις γιορτές μας. Ενεργά συμμετέχουμε στην κοινωνική ζωή της Γερμανίας. Αυτής εδώ της χώρας που μας φιλοξενεί. Σ’ αυτήν με τη θέλησή μας αποφασίσαμε να ζούμε. Νιώθουμε τυχεροί και ευτυχείς !

Μάθαμε πάρα πολλά σ’ αυτή τη δεύτερη πατρίδα μας και την αγαπάμε.

Προσωπικά είχα την ευκαιρία και την τύχη να σπουδάσω και στην Ελλάδα και στην Αγγλία και στη Γερμανία Παιδαγωγικά, Φιλολογία, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία, Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες. Αυτά με βοήθησαν πολύ : Να καταλάβω πολλά. Να αποκτήσω την ικανότητα να κρίνω. Να συγκρίνω. Να διαπιστώνω συχνά πόσο λίγα γνωρίζω !.. Μόνοι μας επιλέξαμε την ευκαιρία να ενταχθούμε θετικά και ενεργητικά στην εδώ κοινωνία. Να γνωρίσουμε τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Εδώ γνωρίσαμε πολλούς και πολλά. Αποκτήσαμε καλούε φίλους. Κάναμε χρήσιμες γνωριμίες με Έλληνες, Γερμανούς και άλλους από διάφορες άλλες εθνικότητες.

Παραμένουμε συνειδητοί Ελληνες !!

Τα παραπάνω έχουν συντελέσει πολύ στον πλουτισμό του κοινωνικού μας εαυτού και στην ανάπτυξη της συναισθηματικής μας νοημοσύνης.

Ζώντας σε αυτή την κοινωνία, συχνά χρησιμοποιούμε συχνά τη λέξη ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. Νιώθουμε ελεύθεροι πολίτες. Ιδρύουμε συλλόγους. Απολαμβάνουμε τα εθνικοθρησκευτικά μας δικαιώματα. Εκπληρώνουμε τις πολιτικές μας υποχρεώσεις. Συμμετέχουμε ενεργά στα πολιτικά δρώμενα.

Δραστηριοποιούμαστε, σχεδόν όπως και εκεί στην όμορφη πατρίδα μας, την Ελλάδα. Είμαστε ειρηνικά και ενεργητικά ενταγμένοι σε αυτή την κοινωνία. Νιώθουμε Ευρωπαίοι πολίτες.

Διατηρούμε την ελληνική μας ιδιαιτερότητα. Συντελούμε να γίνεται γνωστός και ο ελληνικός πολιτισμός μας και στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Αλλοδαποί, Ausländer είμαστε εδώ. Αλλοδαπός, δηλαδή Ausländer είναι ο κάθε άνθρωπος, κάθε φορά που βρίσκεται σε μια άλλη χώρα, διαφορετική από εκείνη στην οποία γεννήθηκε. Η λέξη αλλοδαπός είναι φυσική κατάσταση, μια ιδιότητα.

Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες. Έχουμε και δικαιώματα και καθήκοντα, δηλαδή υποχρεώσεις. Εδώ στη Γερμανία απολαμβάνουμε την ενεργητική ένταξή μας στην εδώ πολιτιστική πραγματικότητα. Στη σύγχρονη Ευρώπη είναι πραγματικότητα η ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης, της ισονομίας για όλους τους πολίτες.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες και οι αγώνες για δικαιοσύνη.

Τα βασικά στοιχεία της πολιτιστικής ΕΝΤΑΞΗΣ μας σ’ αυτή την κοινωνία είναι:

  • η ΓΝΩΣΗ και η ΚΑΤΟΧΗ της γερμανικής γλώσσας,
  • ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ στον ειρηνικό, δημοκρατικό τρόπο ζωής και διακυβέρνησης,
  • η αποδοχή των πολιτιστικών ΑΞΙΩΝ αυτής της κοινωνίας,
  • ο σεβασμός στα ήθη, στα έθιμα και στον τρόπο ζωής των ανθρώπων ,
  • η υπακοή στους ΝΟΜΟΥΣ και ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ στον ΑΝΘΡΩΠΟ,
  • η αποδοxή της ΙΣΟΤΗΤΑΣ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των

υποχρεώσεων του κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το φύλο και τη θρησκεία. Οφείλουμε να ζούμε με ΕΠΙΓΝΩΣΗ και να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες. Άντρες και γυναίκες έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε υπεύθυνα για μια ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ κοινωνία με οδηγό την απλή λογική.

Η ύπαρξη του Συμβουλίου Αλλοδαπών, του Ausländerbeirat (Α.Β.), είναι σημαντική. Λειτουργεί στις μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις στις οποίες κατοικούν περισσότεροι από 1.000 αλλοδαποί πολίτες. Η πόλη μας συγκαταλέγεται σε εκείνες που λειτουργεί το Συμβούλιο Αλλοδαπών από το 1981. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία οι αλλοδαποί αποτελούν το 13,5% του συνολικού αριθμού των πολιτών.

Το Συμβούλιο Αλλοδαπών είναι ένα Πολιτικό Όργανο. Μια γέφυρα επικοινωνίας των αλλοδαπών με τη γερμανική πραγματικότητα. Η δημοκρατικά εκλεγμένη, νόμιμη αντιπροσώπευση των ενδιαφερόντων των μεταναστών που ζουν στην Έσση. Εκλέγεται από τους αλλοδαπούς κατοίκους του Δήμου. Διαθέτει ειδικό Γραφείο στο Δημαρχείο της πόλης μας. Μερικοί από τους σκοπούς του : Συνεργάζεται με τους πολιτικούς, καθώς και με τις κοινωνικές και τις πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου. Συντελεί στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής των αλλοδαπών. Κάνει προτάσεις και εκφέρει απόψεις. Προωθεί την ενσωμάτωση χωρίς το χάσιμο της προσωπικής ταυτότητας. Διευκολύνει το δικαίωμα πρόσβασής τους στην τοπική κοινωνία. Αντιπροσωπεύει τα δικαιώματα των μεταναστών. Συμμετέχει στη διοργάνωση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010 διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Συμβουλίου Αλλοδαπών στις πόλεις της Έσσης.

Καλούνται οι αλλοδαποί πολίτες του Δήμου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η εκλογή μπορεί να γίνει και με τη χρήση της επιστολικής ψήφου. Σκοπός των αλλοδαπών που θα εκλεγούν είναι να συντελέσουν στην διευκόλυνση των ειρηνικών συνθηκών της ζωής όλων μας στο βαθμό που αυτό είναι νόμιμο.

Είμαι περίπου δέκα χρόνια στο Συμβούλιο Αλλοδαπών. Καθώς οι νεότεροι δεν έδειξαν ενδιαφέρον, σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο να θέσω και πάλι υποψηφιότητα. Χρήσιμο και ωφέλιμο είναι να υπάρχει η δυνατότητα να εκφράζεται ένας πολίτης με ελληνικό όνομα στην πόλη μας. Μου δίνεται η μοναδική ευκαιρία να βλέπω, να ακούω, να συζητάω, να παρατηρώ, να κρίνω, να συγκρίνω, να μαθαίνω από τους άλλους! Απολαμβάνω την πολυπολιτισμικότητα της ανθρώπινης κοινωνίας ! Είμαι ευγνώμων στον εαυτό μου που εξακολουθεί να με βοηθάει να πατάω σταθερά στα πόδια μου !! Χωρίς υπερβολικές αυταπάτες. Χωρίς ψευδαισθήσεις !!

Πολλά έμαθα από τη συμμετοχή μου στα σεμινάρια που διοργάνωνε η AGAH = Arbeitsgemeinschaft der Ausländerbeiräte Hessen.

Όσοι αποδέχονται την ύπαρξη του Συμβουλίου Αλλοδαπών, τους καλώ να με τιμήσουν με την ψήφο τους. Θα συνεχίσω με τις μικρές μου δυνάμεις να είμαι χρήσιμος χωρίς μεγάλες ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, χωρίς ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΦΛΥΑΡΙΕΣ !!

Μέλος ή όχι στο νέο Συμβούλιο, θα εξακολουθήσω να είμαι δίπλα στον πολίτη, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του. Νώθω ότι είμαι και εγώ ένας από αυτούς, τους πολλούς.

Αυτό με βοήθησε να καταφέρω ως τώρα « να μην πάρει το μυαλό μου αέρα!! »

Ως Έλληνας και ως αλλοδαπός χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτή τη χώρα μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχω, να μαθαίνω, να δραστηριοποιούμαι, στον συνδικαλισμό του κλάδου μου , στην Δημοτική πολιτική της πόλης μας, στους συλλόγους. Με ικανοποίηση αναπολώ και τα χρόνια που ήμουν εν ενεργεία δάσκαλος εδώ στην πόλη μας από το 1986. Δίδασκα την ελληνική γλώσσα μέσα στα γερμανικά σχολεία.

Μαθητές μου ήταν παιδιά. Έλληνες καθώς και Γερμανοί. Εκείνα που οι γονείς τους είχαν επιλέξει να διδαχτούν την ελληνική γλώσσα. Συνεχίζω πολύ ευχαρίστως και τώρα να διδάσκω μέσα σε γερμανικά σχολεία ως συνταξιούχος εθελοντικά τα ελληνικά ως AG (Arbeitsgemeinschaft), εντελώς ΔΩΡΕΑΝ.

Μαθητές μου είναι και παιδιά, αλλά και ενήλικοι Γερμανοί. Αυτοί που ενδιαφέρονται για τον ελληνικό πολιτισμό.

Τώρα ως συνταξιούχος νιώθω ιδιαίτερη ευχαρίστηση να διαπιστώνω ότι οι άλλοτε μαθητές μου είναι δραστήρια μέλη τόσο στη γερμανική όσο και στην ελληνική κοινωνία. Τους καμαρώνω, όπως και οι γονείς τους.

Από μικρός είχα βιώσει ότι οι ωραίες ΙΔΕΕΣ, οι ΣΚΕΨΕΙΣ, οι ΕΛΠΙΔΕΣ, οι πολιτιστικές ΑΞΙΕΣ και τα μεγαλεπήβολα ΣΧΕΔΙΑ απαιτούν από τον άνθρωπο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ , ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ μάθησης. Αυτά συντελούν στο να υλοποιούνται οι ιδέες, τα όνειρα και οι ελπίδες, τα οράματα. Έτσι πραγματοποιείται η πολιτισμική ΠΡΟΟΔΟΣ στα άτομα, στην κοινωνία και στην ανθρωπότητα. Στα παραπάνω συντελεί η θετική αυτοεκτίμηση / Selbstwerteinschätzung και το το αυτοσυναίσθημα / Selbstwerteinschätzung.

Συμπερασματικά: Η ατομική και η συλλογική πείρα μας διδάσκει : Πρωταγωνιστικός παράγων της κοινωνικής προόδου είναι η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Βάση της οικογένειας είναι οι γονείς, η μητέρα και ο πατέρας. Και οι δύο διαδραματίζουν ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της μητέρας, της γυναίκας. Είναι ο αναγκαίος παράγοντας για την ανατροφή, την ΑΓΩΓΗ του νέου ανθρώπου.

Η διαλεκτική ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ των γονέων, του άντρα και της γυναίκας, μπορεί να συντελέσει αποφασιστικά στην εμφάνιση δημιουργικών, δυναμικών ανθρώπων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υπευθυνότητα, ο αμοιβαίος ΣΕΒΑΣΜΟΣ, η ΑΓΑΠΗ, η ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, η ΑΛΛΗΛΟΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ , το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Οι συνειδητοί και υπεύθυνοι γονείς, συγκαταλέγονται στους βασικούς συντελεστές, στους δημιουργούς της αξιοκρατικής κοινωνικής πρόδου.

Ο ατομικός χαρακτήρας του καθενός μας και η προσωπικότητά μας διαμορφώνονται βαθμιαία κατά τη διάρκεια της πορείας μας στην κοινωνική πραγματικότητα. Τα πρώτα παιδικά μας χρόνια είναι αποφασιστικής σημασίας. Από τότε αρχίζει η κοινωνικοποίηση και η δόμηση της ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ μας. Οι κληρονομικές καταβολές είναι βασικός παράγοντας. Εξίσου σημαντική είναι και η επίδραση του φυσικού, του κοινωνικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ένα είναι βέβαιο: Τίποτα δεν είναι εκ των προτέρων εντελώς προβλέψιμο.

Ποτέ δεν πρέπει να παραβλέπεται και ο ρόλος που διαδραματίζουν ακόμη και μερικά απρόβλεπτα ή τυχαία περιστατικά. Μερικά από αυτά είναι και οι παρέες.

Αυτό που είναι γνωστό με τον όρο the peer- group experience, δηλαδή οι εμπειρίες που βιώνουμε καθώς επικοινωνούμε με τους συνομιλήκους μας. Αυτοί μερικές φορές μας επηρεάζουν αποφασιστικά … Άλλοτε θετικά, άλλοτε αρνητικά … Προσωπική επιλογή – επεξεργασία ! !

Άρχισα με κάποιες σκέψεις με αφορμή τις εκλογές για τα Συμβούλια Αλλοδαπών της Έσσης. Ολοκληρώνω με μια φαινομενικά γενικολογική άποψη. Ναι, αξίζει τον κόπο να αγωνιζόμαστε με ισορροπημένη τη λογική και το συναίσθημα για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Δεν ωφελεί να παραμένουμε απλοί θεατές, περιοριζόμενοι σε εριστικές συζητήσεις, κριτική αερολογία και μεμψιμοιρία. Χρειαζόμαστε ιστορική γνώση και στοχαστική μελέτη των συνθηκών της κοινωνίας που αλλάζει.

Κανένα κέρδος δεν έχουμε να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους.

Η ζωή, πέρα από τις επιθυμίες απαιτεί έργα: Κινήσεις με ολάνοιχτα τα μάτια μας. Με μετριόφρονες κινήσεις, με ολοκληρωτική ψυχική, πνευματική και σωματική επιστράτευση του κοινωνικοποιημένου εαυτού μας. Σεβασμό στον άνθρωπο. Πλοηγός μας η κριτική αισιοδοξία μας, η συμμετοχή, η αξιοκρατική ενεργητικότητα, η καλλιέργεια των συνειδήσεων, η προστασία της ατομικής ελευθερίας. Αξίζει να συμμετέχουμε στα κοινωνικά δρώμενα, με ιδέες και σχέδια. Να μην λησμονάμε ούτε να παραβλέπουμε τα ανθρώπινα όριά μας. Σταθερός οδηγός μας: η απλότητα, η αναγκαία αυτεπίγνωση των περιορισμένων δυνατοτήτων μας. Δεν ωφελούν : ούτε οι φανατισμοί ούτε οι αρνητικές ιδεολογικές εμμονές ούτε οι παρωπίδες ούτε οι εντυπωσιασμοί , οι έωλες ψευδαισθήσεις, οι υπερφίαλες ρητορικές άνευ αντικρίσματος, οι συνεχείς καχυποψίες, οι αερολογικές κορώνες ούτε τα αλαζονικά και υπερφίαλα πετάγματα … Κάποτε και η ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την άσκηση της ΛΟΓΙΚΗΣ και είναι συμπληρωματική της ΠΙΣΤΗΣ.

Κώστας Ιατρίδης,
Bad Homburg,
Diploma of Higher Education, Master in Education,
Τηλ. 06172-390909,
iatridis@web.de, iatridis.k@googlemail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ