Συνεχίζεται η φραστική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Β.Κορέας, ενώ Ευρώπη και Ν.Κορέα κάνουν ό,τι μπορούν για να εκτονώσουν την κρίση με διπλωματικά μέσα. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.Οι δημοσιογράφοι πολιορκούν τον αμερικανό υπουργό 'Αμυνας Τζιμ Μάτις, την ώρα που επισκέπτεται τις νέες εγκαταστάσεις του Πενταγώνου στη Σίλικον Βάλι. Πρόκειται για μία νέα σύλληψη, που επιχειρεί να διασυνδέσει την υπερσύγχρονη τεχνολογία και τα start-ups της περιοχής με τις αμυντικές ανάγκες των ΗΠΑ. Αλλά οι εκπρόσωποι του τύπου δεν ενδιαφέρονται για όλα αυτά, παρά μόνο για την κλιμακούμενη ένταση με τη Β.Κορέα. "Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα του Λευκού Οίκου;" είναι η πρόδηλη ερώτηση. Ο Τζιμ Μάτις κρατάει κλειστά τα χαρτιά του: "Αντιλαμβάνομαι την ερώτηση, αλλά δεν λέω στον εχθρό εκ των προτέρων τί θα κάνουμε", επισημαίνει. Για να συμπληρώσει: "Όσον αφορά την ετοιμότητά μας πάντως: είμαστε έτοιμοι".

Τις τελευταίες 24 ώρες η ρητορική ένταση όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά και κλιμακώνεται περαιτέρω: η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για πυραυλική επίθεση στην (αμερικανικών συμφερόντων) Νήσο Γκουάμ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο δεν παίρνει πίσω την πρόσφατη απειλή του ότι θα απαντήσει με "φωτιά και οργή", αλλά δηλώνει ότι και αυτή η διατύπωση μάλλον δεν ήταν τόσο σκληρή όσο θα έπρεπε. Σύμφωνα με την προφανή ανάγνωση του Λευκού Οίκου, οι "υψηλοί τόνοι" είναι το ενδεδειγμένο μέσο για να κινητοποιθηεί η κινεζική διπλωματία, ασκώντας περισσότερες πιέσεις στο καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ. Κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να συμβαίνει μέχρι στιγμής. Σε ανακοίνωσή του, την Παρασευή, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί "όλες τις πλευρές", άρα προφανώς και την αμερικανική, να επιδείξουν σύνεση "στη διαπραγμάτευση, αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις".

Παρέμβαση και αγωνία από Νότια Κορέα

Την Παρασκευή το Προεδρικό Μέγαρο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας. Έκδηλη η ανησυχία της Σεούλ για μία πιθανή επιδείνωση των- ούτως ή άλλως- προβληματικών σχέσεων με το κομμουνιστικό καθεστώς του Βορρά. Στην ενημέρωσή του προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος της προεδρίας Παρκ Σου Χουν περιορίζεται στις συνήθεις διατυπώσεις που ακούγονται σε κρίσιμες στιγμές: "Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά και με διαφάνεια για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα, με στόχο την ασφάλεια της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών", επισημαίνει.

Πάντως, οι περισσότεροι κάτοικοι της Νήσου Γκουάμ είναι συνηθισμένοι σε απειλές και λεονταρισμούς από το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ. Γι αυτό δηλώνουν ότι δεν έχουν εντυπωσιαστεί από όλα αυτά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μερικοί, όπως ο πρώην υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών Τόνι Μπαμπάουτα, αξιοποιούν τη συγκυρία για να διαφημίσουν το νησί τους. Όπως επισημαίνει "μας ξέρουν ως στρατιωτική βάση για τις αμερικανικές δυνάμεις που επαγρυπνούν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Είναι ατυχές το γεγονός ότι χρειάζονται τέτοιες κρίσεις για να μας μάθει ο κόσμος. Αλλά πέρα από την όποια ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Β.Κορέας, το Γκουάμ είναι υπέροχο μέρος. Αληθινός παράδεισος".

DPA, AP / Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ